Av Stefan Lundqvist // Artikel i Offensiv
Toppolitikerna i regeringen säger att lösningen på de allt större gliporna i samhället, förutom ”arbetslinjen” och större kontroll, också ska lösas med ”förebyggande insatser”. Alla barn och elever ska vara sedda och få det stöd och den hjälp de behöver på sina förskolor och skolor. Våra äldre ska garanteras en etisk, individanpassad och värdig äldreomsorg, heter det. Men det är falskt.
För att uppnå ett sådant samhällsbygge krävs stora resursökningar i form av ökade statsbidrag till kommuner och regioner. Men istället fortsätter den moderata finansministern Svantesson att drastiskt underfinansiera välfärden och dra ner på statsbidragen. Och det har tänts både ”HYCKLERI!” i neon och facklor på protesttåg runtom i hela landet.
I stort sett alla landets regioner och kommuner har lagt nya ”sparplaner” i år.
Vanligt är nu att kommuner har infört inköpstopp: inga utgifter oavsett behov.
Värst drabbade är skolorna och äldreomsorgen. Förtvivlade lärare och har rasat mot vikariestopp samt personalminskningar, av lärare och elevassistenter. Det har lett till större klasser och en undervisningsmiljö som varken fungerar för dem eller deras elever längre. Ännu fler faller genom gliporna, mår dåligt, riskerar att slås ut, några rekryteras in i kriminaliteten.
I äldreomsorgen är arbetsmiljön ofta så bristfällig att den har svårt att rekrytera ny kvalificerad personal. I en undersökning 2022 sa en majoritet av de anställda – ofta med sorg – att de övervägde att lämna yrket. Nedskärningarna här handlar oftast om allt vidrigare arbetsscheman, ensamarbete med stort ansvar, men också snåla, småaktiga neddragningar i kvaliteten för de äldre som till exempel att en halv macka ska serveras istället för en hel. Personal vittnar också om farliga tilltag som att tysta larm för att spara på övertidskostnader.
Manifestationer, demonstrationer och namninsamlingar drog igång runt om i landet under vårvintern 2024 och pågick ända fram till sommarlovet bara för att fortsätta under hösten. Protesterna organiserades ofta efter medlemstryck underifrån av personalens fackföreningar Sveriges lärare och Kommunal men också av lokala föräldranätverk.
Exempel på några av de senaste protesterna.
Haninge. I september protesterade 100 anställda utanför kommunfullmäktige i Haninge mot nedskärningar på 20 miljoner kronor.
Helsingborg. I oktober hade 1 100 lärare skrivit på en facklig protestlista mot nedskärningskrav på stans skolor.
Skinnskatteberg. I november gick 250 skinnskattebergsbor i ett fackeltåg mot besparingar på ortens kulturskola.
Nedskärningskraven hotar att fortsätta under 2025.
Bara ett massivt brett motstånd och utåtriktad kamp för att stoppa nedskärningarna och pressa fram de resurser som välfärden behöver.
Skriv gärna och berätta för Offensiv om och vad er kamp har resulterat i! Reflektioner och idéer.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.