av Liv Shange Moyo // Artikel i Offensiv
På uppdrag av regeringen har Migrationsverket trappat upp avslag och utvisningar. Resultatet när regeringens intensifierade rasism omsätts i praktiken är inte bara mänskliga tragedier utan också katastrof för personalförsörjningen i vården.
Över 200 sjuksköterskor från Filippinerna, som arbetat i Sverige sen år 2016 för privata Attendo, hotas nu av utvisning. Enligt Migrationsverket har Attendo vilselett för att kringgå regler – frågan är varför det inte blir vårdprofitören som får stå till svars, istället för de hårt arbetande vårdarbetarna som inte har gjort något fel och dessutom är oumbärliga för patienterna.
Även sju anställda på äldreboendet Älvstranden i Harads, en by i utkanten av Bodens kommun, ska utvisas de närmaste veckorna. Vårdbiträdet Brigetta Basta, som ska utvisas till diktaturens Egypten, berättar för SVT att hon fått tre avslag på sin asylansökan inom loppet av sex månader. Avslagens höga tempo omöjliggjorde för Brigetta att byta spår och ansöka om arbetstillstånd. Ytterligare en anställd, Haifa Bamehriz Henriksson, har redan splittrats från sin make och familj och utvisats efter sju år i Sverige.
Utvisningarna innebär ett stort personligt lidande för de anställda och deras familjer – de tvingas nu till länder och situationer de har flytt ifrån, och förlorar förutom sin trygghet också sina arbeten, inkomster, hem, de år de har investerat i att utbilda sig i svenska med mera. Flera har barn som är uppväxta i Sverige och nu skickas ut.
Det innebär också en allvarlig kris för äldrevården i Harads.
I centrala Boden blir Erikslundens demensboende av med fast anställda Glory Emovuon, som ska utvisas med sin man, takläggaren Jeffrey Akue Elenbalu, och deras tre döttrar. De har bott i Sverige i tio år, yngsta dottern är född här. Samtidigt rekryterar Erikslunden nio undersköterskor från Spanien för att hantera den svåra bristen på personal. De sätts i en intensiv svenskakurs på fyra månader innan de kan börja arbeta.
Bakom jakten på sjuksköterskor, vårdbiträden med flera ligger det ”förstärkta uppdrag” som Migrationsverket, polisen och Skatteverket fått för att intensifiera utvisningar. Det är en del av det ”paradigmskifte” som den blåbruna regeringen har deklarerat. På regeringens hemsida nämns bland annat följande ”fokusområden”:
Förutom att ”öka återvändandet och insatser för återvandring” (här har de anammat nazisternas språkbruk) vill regeringen ”skärpa asyllagstiftningen” – lägga villkoren på EU:s miniminivå, fasa ut och återkalla permanenta uppehållstillstånd.
I samma anda vill de blåbruna ”skärpa villkoren för anhöriginvandring”, med bland annat höjda försörjningskrav.
Migrationsverket har redan fått i uppdrag att trappa upp ”återkallelser av uppehållstillstånd” och arbetstillstånd.
”Skärpa villkoren för lågkvalificerad arbetskraftsinvandring och förbättra förutsättningarna för högkvalificerad arbetskraft” är den långa omskrivningen för att från och med oktober höja inkomstkravet för arbetstillstånd till 26 560 kronor i månaden (långt över ingångslönerna i de flesta yrken).
Slutligen sägs ambitionen vara att ”bekämpa skuggsamhället” – migrationsminister Maria Malmer-Stenergard (M) hävdar att 100 000 människor lever utan papper i Sverige, och att de ”ska ut”. Polismyndigheten har fått i uppdrag att ”prioritera och effektivisera” sina ”inre utlänningskontroller”, alltså att med hjälp av rasprofilering, samt ökad användning av fingeravtryck och ansiktsigenkänning, jaga människor som inte har begått brott. Förslaget om en angiverilag ingår också här.
Idag är 26 procent av vårdpersonalen i Sverige född utomlands (totalt är 19 procent av befolkningen född i andra länder). Allra störst är andelen utlandsfödda läkare – 34 procent. Vården skulle alltså inte gå runt utan invandrare. Vårdkrisen behöver enad organisering och kamp, inte bara för mer personal och bättre villkor utan mot rasism och sexism. En motkraft behöver kämpa för att stoppa utvisningarna, och pressa både Migrationsverket, polisen, och politikerna.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.