av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv
Det grönblåa styret i Stockholm stad är som det grönblåa styret i regionen. Det spelar ingen roll att verkligheten har bevisat många gånger om hur skadligt det är med privatiseringar. De fortsätter. Det är nu ohöljt så att de vill få iväg så mycket de bara hinner med innan valdagen. Nu är det värre än någonsin eftersom det är barns bästa som säljs ut, när skolfastigheter reas bort.
Vi minns alla skandalen med Engelska skolans ägare, paret Bergström, där Barbara torkade sig på Dagens Nyheters fotograf och har försvarat sina skolregler om att tjejer inte får ha för korta kjolar på sig i skolan. Nästa som händer är att M, C, L, KD och MP som styr Stockholm väljer att belöna dessa miljardärer genom att sälja själva fastigheten som Engelska Skolan i Gubbängen ligger i till Engelska skolan. Detta skedde i januari.
Samtidigt såldes Tensta Gymnasium (som har stått tom i några år efter att förra friskolan drog) och Tensta Träff till fastighetsbolaget Hemsö.
Vänsterpartiet i Stadshuset lyckades skjuta upp sju ytterligare försäljningar genom återremiss, men den 11 april såldes Västerholmsskolan, Hässelby gymnasium, Torpstugan förskola, Österholmsskolan, Västbergaskolan, Riksbyskolan och Årstagården.
I och med detta har de grönblåa sålt fler än 30 utbildningsfastigheter i Stockholm Stad sedan valet 2018; i hela regionen är det 50 skolbyggnader som har sålts.
Skolan som centrum i samhället säljs på detta sätt ut. När en friskola plötsligt lägger ner finns det inget som säger att det privata fastighetsbolaget skulle vilja ta kostnaden att leta efter en ny skolhyresgäst, utan de kommer snabbt att hyra ut till vad som helst som ger dem vinst.
Samtidigt måste kommunen försöka hitta en lösning för de barn vars friskola har lagts ner men saknar skolbyggnad för ändamålet.
Att Engelska skolan själv fick köpa skolhuset i Gubbängen (som en gång hette Gubbängens vårdgymnasium och där eleverna genomförde en skolstrejk mot nedläggningen) är extra anmärkningsvärt eftersom det möjliggör för koncernen att föra över vinster från skolverksamheten till sitt eget fastighetsbolag om den nya skolministern får igenom sitt förslag om att begränsa friskolornas vinstuttag.
Frågan om kommuner ska äga eller hyra utbildningsfastigheter har debatterats i alla kommuner under de senaste åren. De partier som tycker om att gynna privata företags vinster säger alltid att fastigheterna står inför ett renoveringsbehov och det är bättre att låta en privat aktör ta den kostnaden och risken.
Men det är lätt att förstå att det i längden är mer kostsamt för kommuner att hyra skolbyggnader än att äga dem. Stockholms egen utbildningsförvaltning har svart på vitt att det är så. De allt fler externa uthyrarna höjer hyrorna mer och mer, och en allt större del av skolpengen går till hyror (Isobel Hadley-Kamptz, Dagens Nyheter den 5 februari).
Hon hänvisar till en rapport från Kommuninvest som konstaterar att det är bättre för kommuner att äga än att hyra då kommuner alltid får bättre lånevillkor och saknar vinstkrav. Det konstateras att det på 25 år blir 25 procent dyrare för kommunen att hyra av en privat aktör än att själv äga, låna och renovera fastigheten.
Stockholm säljer de senaste skolfastigheterna till SBB – Samhällsbyggnadsbolaget. På bara fyra år har SBB vuxit till ett av de största fastighetsbolagen på börsen.
Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge har länge följt SBB då en av deras första affärer var Jordbro Centrum. Där har inga upprustningar av centrum skett och det har hänt flera gånger att glastaket gett vika för snötyngden på vintern och rasat ner. En misskötsel som utsätter invånarna för dödsfara.
SBB är namnet till trots inga samhällsbyggare, utan samhällsprofitörer. Nu har Socialdemokraterna i Stockholm protesterat mot de grönblåas försäljningar, men andra gånger är det S-styrda kommuner som har gynnat sin egen polare Ilija Batljan.
Denna S-politiker var tidigare kommunalråd i Nynäshamn och regionalråd i Stockholm, köpte Rikshem och fick göra flera affärer med S-kommuner, men fick sparken därifrån när han gjorde affärer vid sidan om, och är nu vd för SBB.
Nästa på tur i försäljningslistan i Stockholm är sporthallen som också den ligger i Gubbängen. De blågröna vill sälja utan att ha ens analyserat konsekvenserna för de 40 föreningar och den kommunala skola som idag hyr subventionerat i hallen. Det finns ingen botten för hur djupt dessa politiker kan sjunka. Miljöpartiet satte sig vid maktens köttgryta och har ätit rikligt av den.
Ett parti som inte ens kan stå för eller förklara sin politik, är det ett parti? När tidningen ETC ber om kommentarer till dessa extremt impopulära beslut som MP har varit med och fattat vägrar MP:s företrädare att svara.
Den här politiken gör samhället och politikerna sjuka. De blågröna måste röstas bort från stadshuset i höstens val. Men det räcker inte. Det behövs ett parti som kan driva igenom återkommunalisering av privatiserad egendom.
Ett sådant parti måste våga utmana kapitalet och för att göra det räcker det inte med politikermöten, det behövs en sådan styrka som kommer av strejker och massprotester på gator och torg.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.