När Offensiv går till pressarna sitter 14 personer från Afghanistan i förvaret i Kållered i väntan på ytterligare en tvångsutvisning till ett av världens farligaste länder. Flyktingarna har förts till Göteborg från flera förvar runt om i landet som Åstorp och Märsta och riskerar att deporteras från Landvetter flygplats via specialchartrat plan från EU:s Frontex.
Vissa av dem har suttit förvarstagna i 10 månader, andra nära ett år. Aktiva i Asylrörelsen har följt flera av de intagnas fall och jobbar hårt med överklaganden och att få till verkställighetshinder i samarbete med jurister och ombud. Vid sidan om detta mobiliserar man till blockad och flygplatsprotester under dagen.
Aktiva inom Asylrörelsen, Aktion mot deportation – Mänsklig blockad samlades redan kl 12.00 och hoppas att ”Vi står inte ut”-rörelsen ska ansluta under dagen.
Vian Delsoz har åkt från Höör för att delta.
– Jag är här för att stå upp för asylrätt och mänskliga rättigheter. Jag känner en av de utvisningshotade personligen. Han har om en vecka suttit förvarstagen i ett år och ska då släppas ur förvaret, istället gör de nu allt för att hinna utvisa honom innan dess, säger Vian.
– Vi kommer med våra kroppar att försöka förhindra en deportation, vi kommer att blockera förvaret. Bryter polisen blockaden flyttar vi protesten till Landvetter. Vi hoppas med några hundra men vi borde vara tusentals, säger Vian.
Amer Mohammed Ali, aktiv i Asylrörelsen och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna, finns med utanför förvaret.
– Det finns mycket erfarenhet inom rörelsen när det kommer till blockader och att stoppa utvisningar. Denna erfarenhet behöver spridas till det nya framväxande skiktet av asylaktivister. Denna blockad bör därför följas upp med möten och diskussioner om hur vi går vidare, säger Amer Mohammed Ali.
– Nu anländer människor från olika delar av landet i en gemensam aktion. Vi måste därför hitta en gemensam strategi som krävs för kollektiva agerande för att försvåra för polisen att bryta blockaderna, säger Amer. ■
Röster från blockaden
Varför är det viktigt att komma hit idag?
Nicolina Rosberg
– För att asyl är en mänsklig rättighet. Alla ska få leva ett tryggt liv.
– Min kompis tipsade mig om att den här protesten skulle vara.
Sanna Stormvall
– För att visa makthavarna att det inte är okej att behandla människor på detta inhumana sätt. Alla har samma rätt att vara här.
– En kollega tipsade mig om att detta skulle vara.
– Systemet måste ändras. Det är sinnessjukt vad man kan utsättas för.
Fraidoon Qasemi, 17 år och ensamkommande:
– För att min kompis ska utvisas till Afganistan och det är jättefarligt. Politikerna känner inte oss, de har inte sett Afganistan och vet inte hur farligt det är.
– Det finns många som stödjer oss och att så många kommit hit idag. Att de kräver att vi ska få kunna känna oss trygga. Att vi ska få möjlighet till att få stanna. Känner mig jättetacksam för att de som står med oss.
– Politikerna i Sverige kan lika gärna döda oss här än att utvisa och vi dör i Afganistan. ■
En utvisning stoppad
Migrationsöverdomstolen har stoppat utvisningen av en 17-åring till Afghanistan. Samtidigt fortsätter regeringen och Migrationsverket att driva igenom tvångsutvisningar. En stor del av de ensamkommande som hotas med utvisning till Afghanistan är uppvuxna i Iran. De är hazarer, en minoritet som förföljs i Afghanistan och som tvingats fly. För att undvika att bli soldater i de iranska trupperna i Syrien flydde dessa unga till Sverige.
Den 17-åring som domen gäller har inga släktingar eller andra kontakter i Afghanistan. Han ”riskerar tvångsarbete, att hamna i prostitution och naturligtvis att utsättas för våld” kommenterade domaren Anita Linder till SVT. Domen ger 13 månaders uppehållstillstånd.
Men regeringen vill inte ändra kurs. De socialdemokratiska partiledningen föreslår inför partiets kongress i Göteborg om en dryg vecka att de drastiska ”tillfälliga” försämringarna för flyktingar ska bli permanenta. Det betyder tidsbegränsade uppehållstillstånd, stopp för familjeåterförening för de flesta och fortsatta gränskontroller. Och tvångsutvisningar av 10 000-tals som flytt till Sverige. 18-årsdagen blir en dag att frukta, vilket också visats av att minst fem ensamkommande tagit sina liv av fruktan för utvisning.
Rättvisepartiet Socialisterna står för
- Stoppa utvisningarna! Besluta om flyktingamnesti.
- Fortsatta manifestationer och protester. Demonstrera mot S-ledningens linje med fortsatt flyktingmur och massutvisningar.
- Återinför permanenta uppehållstillstånd och rätt till familjeåterförening. ■