av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv
Under förra veckan kom nyheten om Boden kommuns skolutredning, som bland annat föreslår nedläggning av fem skolor samt bygget av en storskola. I lokala medier säger utbildningsnämndens ordförande Sara Nilsson Bruun (S) att politikerna, med pandemin som svepskäl, ska få köra över medborgarna utan dialog.
Redan har motståndet börjat mobilisera sig; under torsdagen (den 3 december) startades en Facebookgrupp ”Nej till skolnedläggningar – Ja till medborgardialog!” som efter bara två dygn hade över 400 medlemmar.
Likt grannkommunen Luleå väcks nu frågan om förändrad skolstruktur i Boden. Utredningen som lades fram under onsdagen har två förslag på förändringar som innebär skolnedläggningar och en eller ett par storskolor samt ett förslag som innebär att skolorna får vara kvar enligt nuvarande struktur.
Att lägga ner skolor som innebär att barn inte ges möjligheten att gå skola i sitt närområde samt att göra storskolor (från förskoleklass till och med årskurs 9), möter motstånd främst hos föräldrar och pedagoger, men även politiker.
Att en representant för S, som är största parti i Boden, dessutom meddelar allmänheten att de kommer att åsidosättas helt och hållet visar på socialdemokratins odemokratiska toppstyrning.
Tydligen har S i Boden ingen självbevarelsedrift och har inte lärt sig något av alla misstag som har försatt Luleås socialdemokrater i en enorm kris. Sara Nilsson Bruun säger i tidningen NSD att politikerna måste ta ansvaret för medborgarna då pandemin förhindrar bred dialog.
Det finns bara en vinning i storskolor: ekonomiskt, även om utbildningsnämndens ordförande påstår att det inte handlar om besparingar. Lärarbristen, som förväntas bli värre, minskar inte av storskolor. Det som behövs är kamp för förbättrade arbetsvillkor där ökade resurser är nyckeln.
Att kommunen dessutom kastar pengar på konsulter för att få en rapport, istället för att satsa på skolorna, är inte försvarbart. De politiker från kommunfullmäktige som utfrågades i media har alla uttalat sig kritiska till storskolor, däribland även S-kommunalrådet Claes Nordmark, men ingen uttalar sig mot skolnedläggningar.
Den viktigaste motpolen är medborgarna som drabbas och som direkt efter nyheten påbörjade mobilisering av motstånd. En Facebookgrupp startades på initiativ av Rättvisepartiet Socialisterna, som snabbt växer och i skrivande stund har 460 medlemmar. Under söndagen hölls ett digitalt möte som lade fram förslag på ett program med 11 punkter om varför skolstrukturen ska få vara kvar utan nedläggning av skolor eller nya storskolor.
Ett medborgarförslag har även lämnats in som protesterar mot nedläggning av ytterligare skolor i Boden. Några byaskolor har redan lagts ner och frågan är hur många som kommer att stå säkert. Dessa omnämns i rapporten, men det hänvisas till att utredningen gäller centrumnära skolor och att byaskolorna utreds enskilt.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.