av Marcus Kollbrunner // Artikel i Offensiv
Den 5 augusti höll Nationella Amazonasrådet ett möte som firade en påstådd minskning av avverkningen i Amazonas med 5 procent, tack vara den brasilianska regeringens insatser. Dessa påhittade siffror höll inte länge.
Den 27 oktober publicerade INPE, det regeringsorgan som övervakar avverkningen, en rapport som istället visade en ökning med 22 procent av skogsskövlingen under perioden augusti 2020 till juli 2021. Det var den största avverkningstakten sedan 2006. Rapporten kom ut fyra dagar innan starten för COP26, men den hölls hemlig under mötet då regeringen Bolsonaro inte ville dra på sig ytterligare kritik.
Under COP26 lovade landets representanter att målen för att minska utsläpp av växthusgaser skulle skärpas. Den olagliga avverkningen ska minskas till noll till år 2028 och utsläppen av metan ska minskas med 30 procent. Men det finns inte några verkliga effektiva åtgärder bakom de tomma orden – tvärtom, regeringen uppmuntrar fortsatt skövling.
Det hjälper förstås inte heller att minska den olagliga avverkningen till noll, om det fortfarande fortsätter att avverka ”lagligt”.
Den förre miljöministern fick också avgå då han aktivt hade ingripit för att släppa fram exporten av olagligt nedhugget trä värt miljoner kronor som fastnat i kontrollen genom att bevisa att det var ”lagligt”.
Den olagliga avverkningen har ökat under Bolsonaro, då han dragit ned på miljöorganens kapacitet att ingripa mot skogsskövlingen. Bolsonaro har också gett alla möjliga signaler att det är fritt fram att skövla. Redan under valkampanjen sa han att han skulle sätta stopp för ”bötesindustrin” inom miljöorganen, som han menade var för nitiska.
Bolsonaro fortsätter också att ljuga om att det egentligen inte finns några miljöproblem i Amazonas. I ett möte i Dubai, dit han valde att åka istället för att delta i COP26, sade han att 90 procent av Amazonas är bevarat och ”ser exakt ut som det gjorde när Brasilien upptäcktes för 500 år sedan”. Dessutom sa han att det inte förekommer skogsbränder i Amazonas, då skogen är fuktig! Verkligheten är att det ifjol registrerades drygt 100,000 bränder i Amazonas.
Efter den stora internationella kritiken skickade regeringen in armén i tre olika operationer för att motverka den illegala avverkningen. Bolsonaro vill i alla lägen framhålla armén som en effektiv kraft. Man spenderade drygt 900 miljoner kronor (sex gånger mer än budgeten för miljömyndigheten som egentligen är ansvarig för att agera mot avverkningen och som har drabbats av stora budgetnedskärningar) i denna operation vars resultat var ett fiasko, då avverkningen har ökat.
Vicepresident Mourão, som leder Amazonasrådet och liksom Bolsonaro är militär, erkänner arméns misslyckande i att minska avverkningen.
Förutom avverkning av skog för att öppna för jordbruk och boskap är den ökade utvinningen av guld och andra mineraler genom ”vaskning” ett stort problem. ”Vaskning” är en missvisande term, då det handlar om en i många fall olaglig utvinning som sker med maskiner och i industriell skala. Den ”hantverksmässiga” och ”småskaliga” utvinningen av metaller upptar nu en större yta i landet än den traditionella gruvnäringen!
Miljöpåverkan av denna utvinning är stor och omedelbar, då det sker i och omkring vattendragen. Användningen av kvicksilver för att fälla ut guld leder till förgiftning av vattnen och fisken. Det har lett till en stor ökning av fall av svält bland barn inom ursprungsbefolkningen yanomami. De lider också av avsaknad av medicin.
Malariafallen har ökat kraftigt, med 16,000 fall i år av en befolkning på cirka 30,000! Men regeringen har spenderat hundratals miljoner kronor för att dela ut klorokin, som är en medicin mot malaria och saknas nu för att hjälpa yanomamibefolkningen, som en verkningslös behandling mot covid runt om i landet.
Den olagliga metallutvinningen har ökat stort under Bolsonaros regering och han vill stimulera denna miljökatastrof genom att göra det lättare att genomföra den i ursprungsbefolkningens områden.
Vad som behövs är fortsatt kamp mot Bolsonaros regering och det kapitalistiska systemet, för att försvara Amazonas, ursprungsbefolkningen och miljön.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.