I vilket fall så är ”Ding Dong The Witch Is Dead” (Ding dong, häxan är död) från den gamla filmen Trollkarlen från Oz (1939) åter en hit, vilket inte gillas av samhällstopparna.
Så det blev censur. Låten fick inte spelas i sin helhet utan bara några sekunder ”i samband med ett nyhetsinslag som förklarade för den yngre publiken varför låten blivit en något oväntad toppliste-hit” berättar Sveriges Radio (den inhemska motsvarigheten till BBC). Nu visste förstås den ”yngre publiken” mycket väl varför ”Ding Dong The Witch Is Dead” har blivit en så stor hit och varför den var uppe på den gångna veckans ”Top-40-lista”.
Bakom censuren stod Thatchers rika vänner i Torypartiet som har förmått BBC:s chefer att stoppa låten.
Thatcher skulle ha gillat dessa diktaturfasoner. Det var helt i hennes stil. Att sedan BBC spelade Thatchervännernas ”I’m In Love With Margaret Thatcher” (Jag är kär i Margaret Thatcher) i sin helhet, trots att den bara nådde plats 35 visar att BBC inte längre är något bolag i allmänhetens tjänst (public service) utan snarare ett Tory-service-bolag.
Så nu är väl frågan: vågar SVT som vanligt sända Trollkarlen från Oz i sin helhet som brukligt är på nyårsdagen, eller om det bara blir några sekunders ”Ding Dong The Witch Is Dead”?
Apropå Thatcher räknade hon Monty Python till sina anhängare. Inte ens efter att hennes rådgivare låtit visa sketchen med den döda papegojan, som de ville hon skulle använda i ett tal på Torykongressen 1990 för att ironisera över Liberaldemokraternas nya symbol – en fågel – lät hon sig övertygas om att Monty Python inte var en människa. Trots visningen och alla långa föredragningar kunde hon inte riktigt greppa vad det handlade om. Strax innan hon skulle hålla sitt tal frågade hon rådgivarna om de var ”säkra på att Monty Python var en av oss”. Varpå de svarade: ”Absolut, han är en varm anhängare av oss” och Thatcher visste inte till sig av glädje över att man äntligen lyckats hitta en varm anhängare till henne. Men vad hjälpte det, några månader senare tvingades hon att avgå.