av Arne Johansson // Artikel i Offensiv
Bostadsvrålet har blivit ett årligt forum för utbyte av erfarenheter om bostadskamp mellan aktivister och forskare från när och fjärran. Helgens sjätte upplaga präglades av en het vilja att kämpa för den rätt till en bra bostad som vi har råd med som nu är mer hotad än någonsin i modern tid.
Forumet, utmärkt arrangerat av Lisa Deurell från jagvillhabostad.nu med flera i samarbete med en uppsjö andra grupper, som hölls i Husby på lördagen och i Hökarängen på söndagen, avslutades med att ställa sig bakom det upprop för en landsomfattande masskampanj och protestdag som antagits av Hyresgästföreningens region i västra Sverige.
På fredagen innan och på lördagens forum visades Push, Fredrik Gerttens film om den mänskliga rätten till en god bostad mot bostadsmarknadens nya fastighetsgamar som Blackstone, som inte minst vi på Järva har egna och upprörande erfarenheter av.
Lördagens forum inleddes med en inspirerande historielektion av Hannes Rolf, som forskar om den svenska hyresgäströrelsens militanta klasskampshistoria i en tid som på många sätt åter börjar kännas alltför bekant.
Detta följdes i rask takt av flera korta möten om till exempel nyanländas kamp för bostäder, internationella exempel och Husbys egen kamphistoria, alltifrån den segerrika striden mot Järvalyftets extrema gentrifieringsförsök till protesterna mot Blackstones (nu Vonovias) Hembla och förtätningsplaner som trampar på vår bostadsmiljö.
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder fick inte bara starkt stöd för många av de tio förslag till en ny bostadspolitisk agenda som hon redovisade. Hon sattes också under hårt tryck att inte stanna vid rapporternas, fika med politikernas och debattinläggens värld, utan att också kliva upp på barrikaderna och på allvar ta fajten mot januariavtalets frontalattack mot hyresgästerna.
Efter regeringens löfte till C och L om att införa marknadshyror handlar det nu, som jag själv påpekade i ett inlägg, om att ”vinna eller försvinna”. Ett budskap som med än större eftertryck framfördes av Kristofer Lundberg, ordförande för Hyresgästföreningen i västra Sverige, som hoppades på massivt stöd till regionens upprop för en landsomfattande kampanj och protestdag.
Under söndagen hölls ett flertal programpunkter om till exempel den ökande bostadsomjämlikheten, Rädda hyresrätternas kamp mot ombildningar och outtröttliga Åse Richards och Dominika Polanskas utmärkta handbok Renovräkt med tips för den lokala kampen.
Dagen fortsatte sedan med det möte om Striden för hyresrätten som också blev Bostadsvrålets höjdpunkt, med inledningar om kampen i Rannebergen och Angered av Sara Juaniquina Svensson och Kristofer Lundberg.
På förslag från Elin Gauffin ställde sig också Bostadsvrålet enhälligt bakom det upprop från Hyresgästföreningen i västra Sverige som lästes upp av regionens ordförande Kristofer Lundberg.
Marie Linder, som precis i avslutningen av det mötet kom tillbaka för ett sista panelsamtal om Bostaden som en mänsklig rättighet med bostadsforskaren Carina Listerborn och juristen Namo Martouf, kunde inte ha undgått att höra deltagarnas starka applåder för stödet till kampappellen från västra Sveriges hyresgäster. Nya försök kommer nu att göras för att få stöd från fler regioner och förbundet för en protestdag under våren.
Det antagna uppropet på Bostadsvrålet
Aldrig tidigare har hotet mot det nuvarande hyressättningssystemet varit så allvarligt som idag. Detta under en regering som gjorde nej till marknadshyra till en huvudfråga i valet.
Marknadshyror skapar inte fler bostäder, utan fördjupar klyftorna i samhället.
Med anledning av det så kallade januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna är nu hotet mot hyressättningssystemet med marknadshyra inte längre en isolerad fråga, utan en del av ett större systemskifte.
Samtidigt växer hotet mot hyresrätten som boendeform i kommunerna där en politik för ombildningar och utförsäljning av allmännyttan breder ut sig, där hyresgäster skuldsätts eller stora internationella riskkapitalbolag ser möjlighet till snabba vinster på bekostnad av hyresgästernas hälsa, välmående och ekonomi.
Detta kombinerat med att allmännyttan blivit allt mer idélös och krokar arm med de privata fastighetsägarna avslöjar vilken ny period vi befinner oss i med en allt mer aggressiv motpart.
Historiskt sett när allmännyttan växte fram var bostadspolitiken en central del av den statliga välfärdspolitiken och en integrerad del i såväl den ekonomiska politiken som arbetsmarknadspolitiken.
Vi måste återgå till detta, men det är bara möjligt under trycket av en massiv och tydlig hyresgäströrelse.
Runt om i landet reser sig hyresgästkollektivet mot chockhöjda hyror, renovräkningar, ombildning och utförsäljning, för upprustning på de boendes villkor och kommunalisering av privata slumvärdar.
Men det är isolerade öar av protester som nu behöver samordnas i en landsomfattande protestdag.
Förutsättningarna för en massiv proteströrelse för hyresrätten finns i opinionen och behöver organiseras.
Kraften till förändring växer underifrån, i bostadskvarteren och trappuppgångarna. Kraften finns i husen men vi måste flytta ut den till gator och torg.
Bara en utåtriktad rörelse med massmöten och demonstrationer kan tvinga regeringen och fastighetsägare på reträtt i dessa avgörande frågor.
Vi behöver ta kampen för att bostadspolitiken på nytt ska bli en självklar del av välfärdspolitiken, där kommunerna på nytt på uppdrag av staten tar sitt bostadsförsörjningsansvar med en social bostadspolitik.
Vi uppmanar Hyresgästföreningen att organisera massmöten och en landsomfattande protestdag som starten på en landsomfattande bostadsuppror mot marknadshyra, ombildning och utförsäljning.
Antagits av Hyresgästföreningen Västra Sverige, februari 2019
Antaget på massmöte med 700 hyresgäster i Göteborg, mars 2019
Antaget på Bostadsvrålet, september 2019
Tillägg:
Vi har ingen tid att förlora, utlys ett datum.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.