”Bryt tystnaden om Hyreskommissionen och lägeshyra”

– Politiken pushar företagen att genomföra denna typ av marknadshyra (lägeshyran) bakvägen. Så hyreskampen mot detta måste fortsätta, berättar Elin Gauffin från Nej till marknadshyra (Foto: Natalia Medina).

av Offensiv

När detta skrivs den 7 september har det gått mer än två månader sedan SOU 2021:58 lämnades över till Justitiedepartementet. Den innehåller en skrämmande utredning som förespråkar att lägesfaktorn får större genomslag på hyrorna i hela beståndet. En form av brutal marknadshyra, och plötsliga oförutsedda hyreshöjningar. Kampanjen Nej till marknadshyra kan nu avslöja vad som händer med de här förslagen – något som Justitiedepartementet fortfarande officiellt håller tyst om.

Utredningen är gjord av en hyreskommission som tillsattes av regeringen som ett led i överenskommelserna i januariavtalets ökända punkt 44, ett krav som kommer från Centern och Liberalerna. 
Kampanjen Nej till marknadshyra var pådrivande i protesterna mot fri hyressättning i nyproduktion, som officiellt skrotades den 7 juli som ett resultat av våra protester och regeringskrisen. Därefter var kampanjen så gott som ensam om att bevaka den andra stora delen, Hyreskommissionen för lägeshyra. 

Utredningen leddes av Sophia Mattsson-Linnala, vd för ett bostadsbolag (!), Rikshem AB. Vi konstaterade att utredningen använde sig av ett underlag där majoriteten av de svarande inte själva är hyresgäster, utan äger sitt boende. Det sägs att det finns betydligt högre betalningsvilja än vad som ges uttryck för på hyresmarknaden. Det innebär att innevarande hyresgäster anses ha en ovilja att betala. 
Resonemanget är helt bakvänt från människors verklighet. Redan idag har 11 procent av hyresgästerna problem med att få pengarna att räcka till hyran varje månad. Utredningen förespråkar att värdarna ska kunna höja hyran i påstått attraktiva områden rejält. Om något i närmiljön förbättrats, exempelvis att det byggs en förskola eller en tunnelbanestation, ska även detta kunna tas som förevändning att höja din hyra.

Hyreskampen lyckades stoppa lagförsämringarna, men hotet om lägeshyra kvarstår. Hyreskampen måste fortsätta.

– Kampanjen Nej till marknadshyra har legat på Justitiedepartementet hela sommaren för att få ett officiellt besked om att den här utredningen är skrotad precis som fri hyressättning i nyproduktion. Det har departementet inte velat ge, berättar Elin Gauffin från kampanjen och fortsätter: 
– Förra veckan pratade vi med en tjänsteman på departementet som meddelade att de har informerat Allmännyttans bolag om att utredningen inte kommer att leda till några nya lagförslag. Utredningen kommer inte remitteras. Men samtidigt uppmuntrar Justitiedepartementet parterna att fortsätta arbetet med lägeshyra och att använda sig av utredningens material i detta.
– Det innebär att hyreskampen lyckades stoppa lagförsämringarna, men hotet om lägeshyra kvarstår. Politiken pushar företagen att genomföra denna typ av marknadshyra bakvägen. Så hyreskampen mot detta måste fortsätta.

Elin Gauffin från kampanjen Nej till marknadshyra.

– Rent konkret handlar det nu om Stockholmshyra, så kallad systematiserad hyressättning. Detta är något som Hyresgästföreningen och bolagen har förhandlat om i flera års tid. Från Hyresgästföreningens del har det sagts att man går med på detta som ett sätt att undvika marknadshyra. Händelserna i år visar att dessa förhandlingar på intet sätt förhindrade hotet om marknadshyra att bli brännhett – det var folkliga och politiska protester som stoppade det akuta hotet. 
– Förhandlingarna om Stockholmshyra har dragit ut på tiden. Hyresgästrepresentanter uppger att de är väldigt oroade över bolagens yrkanden. 
– Vi från kampanjen Nej till marknadshyra poängterar att det ingenstans handlar om att bolagen vill sänka några hyror, utan de vill höja hyror överallt – även i ytter­stads­områden. Skillnaden mellan ytterstad och innerstad är redan betydande. Syftet från bolagens sida är istället att höja hyrorna såpass mycket att medel- och låginkomsttagare inte längre kan bo kvar. 
– Det ingår i offentlighetsprincipen att även allmänheten ges besked, inte bara bolagen. Justitiedepartementet borde offentliggöra att Hyreskommissionen är skrotad – även om ett sådant besked innebär en förstärkning av hyresgäströrelsens motstånd mot lägeshyra framöver, avslutar Elin Gauffin.

LÄS OCKSÅ:

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!