Helgen den 10-11 september träffades representanter för EU och den asiatiska samarbetsorganisationen ASEAN i Helsingfors i Finland för att diskutera ett utökat ekonomiskt samarbete.
Utanför det så kallade ASEM6-mötet protesterade burmesiska flyktingar mot att Finland och EU bjuder in burmesiska ministrar som har blod på sina händer.
På mötet representerades Burma (av militärjuntan kallat ”Myanmar”) av utrikesministern Nyan Win. Moe Min Han från Luleå var en av de som protesterade utanför.
Varför bjuder EU in Burma till samarbete?
– Därför att EU vill ha ett ekonomiskt samarbete med Burma och de övriga ASEAN-länderna. Då bryr de sig inte om demokrati eller diktatur, säger Moe Min Han.
Vilka ekonomiska intressen har EU?
– De är intresserade av olja och gas i Burma. Franska Total är redan ett stort företag i Burma. EU tävlar med Kina, Indien och USA om vem som ska ”samarbeta” med Burma och de övriga ASEAN-länderna.
Hur gick era protester?
– Vi var cirka 60-70 burmeser från Norge, Sverige och Finland som protesterade. Våra krav var att EU inte ska diskutera med burmesiska ministrar. EU har tidigare haft sanktioner mot Burmas ministrar som inte fått resa till EU-länder, men när Finland blev EU-ordförande bjöd de in burmesiska ministrar.
– Dessutom krävde vi att Aung San Suu Kyi och alla politiska fångar ska släppas fria. Senast förra veckan greps fem studentledare från upproren 1988. Vi fick mycket uppmärksamhet i media och blev intervjuade både i finsk tv och av asiatisk media, till exempel thailändska tidningar.
Efter ASEM6-mötet så diskuterades i förra veckan situationen i Burma för första gången i FN:s säkerhetsråd, trots stort motstånd från Kina och Ryssland.
Varför vill inte Kina och Ryssland diskutera diktaturen i Burma?
– Kina vill samarbeta med diktaturen ekonomiskt. Kina vill exportera vapen och importera olja, naturgas och teak från Burma. Speciellt har de stort behov av olja. Ryssland säljer också vapen till Burma och utbildar burmesiska militärer, berättar Moe Min Han.
Som Offensiv tidigare skrivit pågår också en intensiv maktstrid om herraväldet över syd- och centralasien där Kina och Ryssland samarbetar för att kunna utmana USA. Även Indien och EU försöker öka sitt inflytande. Det är också i detta spel en orsak finns till att USA driver frågan om Burma i FN.
USA vill hindra Kinas allt starkare ekonomiska kontroll över Burma, samtidigt som de vill vända uppmärksamheten från USA:s katastrof i Irak och det enorma hat mot USA-imperialismen som detta skapat.
Rättvisepartiet Socialisterna och CWI ger fullt stöd till den kamp som förs mot militärdiktaturen i Burma. Precis som vid upproret 1988 krävs det en massrörelse på basplanet för att vräka diktaturen över ända och ge förutsättningar för verklig demokrati.
En sådan rörelse måste vara kopplat till socialistisk kamp för att Burmas enorma rikedomar ska ägas gemensamt, fördelas efter behoven och kontrolleras demokratiskt av arbetare och bönder.
Jonas Brännberg