– Skälet är att Swebus och Busslink utnyttjat fredsplikten till att snuva oss på en del av den arbetstidsförkortning som vi vann i sommarens strejk, förklarar Peter Boström, klubbordförande vid Swebusgaraget i Södertälje.
På Trafiksektionens hemsida formuleras kraven som:
”Vi kräver betalt för det arbete vi lägger ned.
Vi kräver rätt till en arbetsplats.
Vi vill ha samma rätt som alla andra yrkesgrupper.”
Bakgrunden är enligt Peter Boström att bussförarna i somras gick i strejk för samma rätt att sova och ha ett liv som alla andra. Arbetsgivarna gick till sist med på kortad arbetsdag från 13,5 till 13 timmar, med rätt till 11 timmars nattvila.
Nu utnyttjar de ett kryphål i avtalet till att tvinga ytterstadsförarna att åka till och från avlösningarna på olika ställen på sin fritid. Därmed urholkas både ramtiden, nattvilan och lönehöjningen, samtidigt som förarna förlorar en naturlig arbetsplats där de kan byta om och träffa arbetskamrater.
Det är ett kryphål som de många upprörda förarna vill täppa till med ett tillläggsavtal. Bussförarna i Stockholm kräver att arbetsdagen ska börja och sluta på samma plats och att den platsen fyller arbetsmiljölagens krav.
Hur mycket av fritiden som går förlorad varierar mellan de olika gara-gen.
– På mitt nya garage i Nacka är förlusten inte mer än fem minuter, men det är inte evigt och kan förvärras, säger bussföraren Petri Myllykoski, som betonar att många andra drabbas mycket värre.
I Södertälje handlar det om 15 minuter varje dag för all personal, vilket motsvarar tre procent av arbetstiden.
– Det är ungefär lika mycket som första årets lönehöjning i treårsavtalet, säger Peter Boström.
Arne Johansson