av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv
Den 6 februari samlades 1 500 byggnads- och träarbetare på Sergels torg i Stockholm i en demonstration under parollen Bygg bort krisen. Arbetslösheten inom byggbranschen skenar. Antalet öppet arbetslösa byggnadsarbetare är det högsta sedan 2013, 8 000 personer. Men det är påtagligt att högerregeringen inte lyfter ett finger.
Många av demonstranterna hade rest upp från Småland. Roger Pettersson från GS berättade att antalet anställda på snickeriföretaget Gullringen har minskats från 240 anställda i somras till 14 kvar efter det senaste varslet. Var sjätte av GS medlemmar inom träindustrin varslades förra året och i Småland var det var fjärde. Offensiv fick prata med en av de drabbade, Bella:
– Jag jobbade i åtta år på fabriken Obos i Vetlanda. Där gjorde jag ytterväggar och handmåleri. Jag blev varslad i höstas. Det är jättetråkigt och jobbigt. Nu har jag fått byta bransch för att få jobb.
Just det här med att en bransch håller på att utraderas återkom i talen. Antalet konkurser bland byggföretagen steg med 38 procent förra året, högst i Norden. Under 1990-talskrisen försvann 20 000 arbeten från byggbranschen. Det här är helt i onödan, eftersom det råder stor bostadsbrist i Sverige. Två av tre kommuner har bostadsbrist och 200 000 unga vuxna bor hemma hos föräldrarna mot sin vilja. I Stockholm är siffran 75 000.
– Det behöver inte vara så här, sa Marie Linder från Hyresgästföreningen i sitt tal. År 2014 var vi i Hyresgästföreningen med och drog igång investeringsstödet som ledde till byggandet av 50 000 hyresrätter med lägre hyror. En annan väg är byggsubventioner, men den här regeringen gör ingenting.
Johan Lindholm, ordförande för Byggnadsarbetareförbundet, talade för bostaden som en social rättighet istället för en vara, vilken som helst, på en marknad. En marknad som inte alls fungerar. Bostadsminister Andreas Carlsson, Kristdemokraterna, var på plats och tog emot namninsamlingen med 18 000 namn – för att bygga bort krisen. Men Carlsson var lika tyst som bostadspolitiken. Han sa inte ett ord.
En av demonstranterna var Ola Olofsson. På verkstadsföretaget Snickman där han jobbar har tre av tio anställda precis varslats om uppsägning.
– På små företag har facken ingenting att sätta emot vid uppsägningar, det är bortlagstiftat. GS har ett avtal om arbetstidsförkortning. Då kan man gå ner 20 procent i arbetstid och 12 procent i lön. Det ville vi anställda göra om det skulle innebära att ingen blev uppsagd. Men chefen var inte intresserad. Inte heller att låta de varslade bli arbetsfria under uppsägningstiden.
– Nästa steg från facken borde vara att mobilisera för att få bort den här regeringen nu.
Andra delar av byggindustrin som tvärnitar är solcellsföretaget Sesol, som varslar en fjärdedel av de anställda – 230 personer. Även detta hade samhället kunnat motverka genom att stå för statliga medel för klimatomställningen.
Utöver byggandet av billiga hyresrätter vore en annan viktig samhällsinsats att bygga nya samhällsbyggnader såsom tingshus (i Södertälje är det till och med kriminella som äger domstolshuset), skolor, idrottsanläggningar och andra viktiga byggnader som tidigare har privatiserats bort och som nu står och förfaller.
Byggbranschen borde inte ha en enda person arbetslös. Arbetsmiljön som den är idag är nämligen farlig och flera fruktansvärda arbetsplatsolyckor har skakat om, som med bygghissen som brakade samman (Sundbyberg) och nyligen när fem balkonger som rasade ner (Barkarby). Hela systemet med underentreprenörer på underentreprenörer behöver avskaffas och ersättas med enhetliga byggföretag som tar helhetsansvar, helst statliga, med god personaltäthet och säkra arbetsmiljöer.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.