av Anders Wemmert & Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv
Inför en eventuell konflikt och strejk mellan Byggnadsarbetareförbundet och arbetsgivarna den 27 november har Offensiv intervjuat Byggnads ordförande i Skåne, Jonas Sjöberg.
Vad handlar konflikten om?
– För Byggnads handlar det om att få till förändringar och förbättringar i arbetsmiljön och att komma åt oseriösa företag inom branschen. Arbetsgivarsidan har hittills inte visat något intresse av att diskutera detta och därför varslar vi om strejk.
– Arbetsgivarna försöker framställa det som om vi bara vill ha mera betalt, vilket är en ren lögn. Vi är överens om det så kallade märket och låglönesatsningen som LO gemensamt har kommit överens om med arbetsgivarsidan i Svenskt Näringsliv.
Vad handlar det om mera konkret?
– Byggnadsarbetare och skogindustriarbetare är de mest drabbade av dödsolyckor på arbetsplatserna varje år. Vi vill förändra arbetsmiljön och göra den säkrare, men arbetsgivarna lyssnar inte på oss. Vi vill få mer makt över arbetsmiljön.
– Vi vill också komma åt oseriösa byggföretag som struntar i lagar och avtal och som utnyttjar de anställda. Inte heller detta vill man förhandla om. Arbetsgivarna pratar ofta om hur viktig arbetsmiljön är, men i praktiken vill man inte diskutera förändringar.
Finns det andra konflikter mellan Byggnads och arbetsgivarna?
– Ja, arbetsgivarsidan vill ändra i lönesättningssystemet så att de får ännu mera makt över lönesättningen. Helt enkelt förskjuta makten över lönerna till arbetsgivarens fördel. Detta är vi naturligtvis emot.
– Som alltid försöker arbetsgivarna skylla på oss om det blir konflikt. Vi blir ”the bad guys”. I själva verket är det tvärt om, arbetsgivarna struntar totalt i våra krav och då måste vi ta till andra vapen.
Vad händer nu närmast?
– Om strejken bryter ut den 27 november trappas den upp i tre steg.
– Den 27 november börjar strejken på ett antal arbetsplatser runt om i landet för att sedan utvidgas den 3 december och ytterligare utvidgas cirka en vecka senare. Totalt tar vi ut cirka 2 700 byggnadsarbetare i strejk i landet.
Och i Skåne?
– Vi har lagt varsel på 12 arbetsplatser runt om i Skåne, bland annat på bygget av nytt badhus i Kristianstad och på bygget av nytt badhus i Arlöv i Burlövs kommun.
– Bygget av bostäder på Elineberg i Helsingborg är också bland de 12 arbetsplatserna.
Har ni några diskussioner med Målarförbundet som också har varslat om strejk?
– Nej, inte ännu, men om det blir strejk även för målarna kommer vi naturligtvis att diskutera med dem om eventuella gemensamma ageranden.
Har ni fått några sympatiuttalanden från andra fackförbund ännu?
– Inte ännu, men vi har traditionellt ett bra samarbete med danska byggfacket i 3F och det norska byggfacket. Om det blir strejk kommer vi säkert att få stöd från dem.
Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv stödjer naturligtvis helt och fullt Byggnads och deras krav gentemot arbetsgivarna.
”På tiden att det blir förändring”
Byggnads strejk börjar gälla från fredagen den 27 november om inte arbetsgivarna och facket kommer överens om ett avtal. Bakgrunden är att arbetsgivarna inte har gjort tillräckligt för att få ner antalet dödsolyckor eller minska fusket när det gäller anställningar, villkor och löner.
1 400 arbetare på totalt 87 arbetsplatser runtom i landet kommer att påverkas av strejken. Byggnads poängterar att strejkvarslet inte har något med märket eller löner att göra, utan ställer helt enkelt hårdare krav för att få en tryggare och mer rättvis arbetsmiljö.
Offensiv har pratat med en anonym fackligt aktiv byggarbetare:
– Jag tycker att det är på tiden att det blir en förändring. Jag har själv varit med om fall som jag har anmält till Byggnads, där till exempel utländska plattsättare (kakelarbetare) inte har fått någon egen plats utan har behövt äta på parkeringen eller byta om i ett förråd.
– Jag jobbar för ett av de största byggföretagen i Sverige. Det är inte bara småföretagen som fuskar eller utnyttjar utländsk arbetskraft. Vi vill ha rättvisa i hela byggbranschen, annars kommer det bara att bli fulare. Vi måste sätta ner foten nu, för det har gått för långt!
– Många av de utländska personal som utnyttjas vågar inte berätta om arbetsförhållandena eller visa lönespecifikationen för Byggnads, för då betyder det att arbetsgivaren säger att de får åka hem.
– Huvudentreprenörsansvaret är ett enda skämt. Det kan vara en lång kedja från huvudentreprenören till de företag som anställer de allra fattigaste arbetarna. Vi behöver större trygghet, samma regler för alla, istället för den här låglönekonkurrensen.
– Jag har hört om folk som har tjänat 30 eller 60 kronor i timmen– det går inte att klara sig på det i Sverige. Inget jobb är värt så lite i timlön. Men folk har inget val. Det finns en rädsla för att konkurrensen och utnyttjandet kommer bli ännu värre, men strejkvarslet ger ett litet hopp om en snyggare, schysstare bransch.
Vilgot Karlsson
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.