Målarna gick i spetsen för att utmana både arbetsgivare och det bleka ”märke” som IF Metall hade satt. Några dagar senare var Byggnads strejk ett faktum. I båda förbunden hade strejkvarslen massivt stöd. De media som tydligt stod på arbetsgivarnas sida kunde inte heller hitta några kritiker av strejken, varken på byggen eller bland allmänheten.
Redan inför medlarbudet innan byggstrejken hade Sveriges Byggindustrier gett upp sitt frontalangrepp på lagackorden. Men trycket inom Byggnads var så starkt att förbundet ändå sa nej. Detta trots LO-ledningens historiska uppmaning några dagar innan strejken – tillsammans med Svenskt Näringsliv – att alla andra måste följa industriavtalets märke.
Byggnads visade musklerna, men
använde dem inte på allvar. Det är inte ett direkt dåligt avtal, men de verkliga förbättringarna jämfört med medlarbudet är knappa.
Arbetsgivarna säger att avtalet ligger inom märket på 2,2 procent. Men de med lägst löner, byggstädarna, får en höjning på 3,5 procent. I avtalet finns också en mindre arbetstidsförkortning på två timmar om året.
Men under ordning och reda lämnas mycket att önskas. Den bristfälliga överenskommelsen om huvudentreprenörers ansvar berörs inte alls i avtalet. Där ser vi att samförståndet inte finns. Arbetsgivarna gör allt för att skapa långa kedjor av underentreprenörer och bemanningsföretag som utarmar facket.
Avtalet ger möjlighet för Byggnads att ge mandat för lokalt förtroendevalda att företräda facket. Det kan ge ökat lokalt engagemang. Men facket måste se upp då det tyvärr lämnar öppningar för att försämra lokala avtal där facket är svagare – lokala avtal är något som arbetsgivare velat ha länge i det syftet.
Avtalet slutade också i tre olika sorters arbetsgrupper eller samarbeten mellan fack och arbetsgivare om jämställdhet, nyanlända och lärlingar. Men inte i något fall finns tydliga mål vad som ska uppnås. Särskilt i fallet med nyanlända gäller att försvara avtalsenliga villkor.
Avtalet är på 13 månader. För arbetsgivarna är det en signal att industrin ska gå före – de har ettårsavtal – och sätta märket även nästa år.
Årets avtalsrörelse har inte rubbat byggbolagens miljardvinster. Bolagen tänker alldeles säkert använda det kommande året för att fortsätta försöka underminera fackets inflytande och arbetarnas villkor.
En av de Byggnadsmedlemmar vi pratat med säger:
– Nästa avtalsrörelse måste vi i Byggnads vara bättre förberedda och vara redo att slåss och gå ”all in” för ordning och reda. Branschen håller på att rasa samman. Medlemmarna är beredda att gå långt i detta.
Upptrappad målarstrejk och sympativarsel
Tisdagen den 19 april var Målareförbundets strejk inne på sitt elfte dygn och med upptrappning för dörren. Fredagen den 22 april träder Målarnas andra varsel i kraft.
Dessutom har de begärt sympatiåtgärder vilket nu hörsammas. Seko, Byggnads och Elektrikerförbundet beslutade på tisdagen att lägga sympativarsel.
Seko sätter stopp för samtliga försändelser med brev och paket – både avhämtning och utdelning – till ett tiotal måleriföretag. Byggnads varslar om strejk och blockad av arbetsuppgifter på sex företag och Elektrikerförbundet varslar om sympatistrejker på sex arbetsplatser, främst i Örebro, från den 2 maj.