av Offensiv
Med röstsiffrorna 13 röster för, tre nedlagda och tre emot godkände en kommitté som jobbar med att utarbeta en ny grundlag i Chile nyligen ett förslag som gör det möjligt för samhället att ta över landets stora koppar-, guld- och litiumgruvor.
Enligt förslaget skulle betalningen ske utifrån företagens bokförda värde och fördelas över en period av 30 år, ett betydligt lägre belopp än om ägarna skulle sälja verksamheten.
Dagens grundlag i Chile genomdrevs under Pinochetdiktaturen och kraven har växt för att den måste ersättas med en helt ny lagstiftning. Hösten 2020 genomfördes en folkomröstning där nära 80 procent röstade för att en ny grundlag skulle utarbetas.
Redan det var en rejäl snyting för högern i Chile. Men ovanpå detta beslutade folkomröstningen att det inte var ledamöter i parlamentet, utan 155 valda representanter för befolkningen som skulle sköta arbetet med att ta fram den nya grundlagen. Det är detta som nu lett fram till bland annat förslaget som öppnar för nationalisering av gruvor.
När det gäller den stora gruvbranschen i Chile har även andra förslag lagts fram tidigare. Gamla tillstånd till gruvdrift måste omprövas och ursprungsbefolkningar ska få rätten att säga nej till gruvetableringar inom sina marker.
Det finns också förslag om att kraftigt höja beskattningen på gruvbolagens vinster. Metallpriserna svänger kraftigt och därmed kan vinsterna också öka och minska kraftigt. Det nya förslaget går ut på att skattesatsen ökar när vinsterna drar iväg till riktigt höga nivåer. Då kan skattesatsen som mest bli 80 procent.
Gruvbranschen och borgerliga politiker har reagerat med raseri på förslagen. Diego Hernandez, ordförande för den chilenska gruvbranschens organisation, har kallat förslagen om nationalisering som ”barbariskt” och att det innehåller ”klara och uppenbara lagliga fel”.
Det återstår fortfarande några steg fram till att det färdiga förslaget till grundlag kan godkännas. Risken finns att det kommer att urvattnas längs vägen. Men förslaget om att samhället ska kunna ta kontrollen över mineraltillgångarna pekar i rätt riktning.
I hela världen har vi sett följderna av att gruvor drivs utifrån privata vinstintressen. Miljöproblemen är omfattande, de direkta miljökatastroferna åtskilliga och arbetsmiljön för de anställda usel. Dessutom kommer de privata bolagen aldrig att kunna hantera den ändliga resurs som metallerna är på ett ansvarsfullt och långsiktigt hållbart sätt.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.