av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv
Som vi tidigare har skrivit om i Offensiv höjdes hyrorna i Malmö med 5 procent efter förhandlingar mellan de privata hyresvärdarna och Hyresgästföreningen i våras. I kronor räknat innebär detta en hyreshöjning med 350 kr/månad för en trea (från 7 000 kr/månad till 7 350 kr/månad). Sedan början av sommaren vill nu fem av de sex privata hyresvärdarna, Heimstaden, Willhem, Trianon, Rosengård fastigheter, Victoriahem och Kanslihuset höja hyrorna ytterligare med cirka 2 procent.
Efter att ha lämnat förhandlingarna med Hyresgästföreningen den 14 juni försöker man nu med så kallad direktavisering och hot om domstol att få de cirka 15 000 hyresgästerna att acceptera kraven på ännu en höjning.
Hyresgästföreningen Syd har drivit en kampanj med bland annat flygblad och dörrknackning med uppmaning att inte gå med på kraven och att inte betala den nya hyran.
Argumenten som de privata fastighetsägarna/hyresvärdarna använder är de vanliga: ”Vi behöver kompensera oss för ökade kostnader, prisökningar och inflation”. Med andra ord, att hyresgäster återigen ska stå för notan för deras vinstmaximerande vansinnesjakt.
Och de privata fastighetsbolagen har de senaste åren gjort miljardvinster genom fastighetsaffärer. De går fortfarande med vinst på hyrorna, och ändå vill man driva igenom en dubbelhöjning.
I en artikel i Sydsvenskan den 21 augusti visar en granskning att mellan åren 2013 och 2022 gjorde fastighetsbolagen stora vinster på hyrorna: Trianon med 1,3 miljarder kronor, Heimstaden 4,3 miljarder, Willhem 7,3 miljarder och Victoriahem 1,1 miljarder.
Om man dessutom räknar med värdeökningen på bolagens fastigheter under dessa 10 år är vinsterna ännu större. Bolagen har trots hög inflation behållit sina vinster för 2023.
Aktieägarna kan vara nöjda. I våras delade Heimstaden ut 1,6 miljarder kronor till sina aktieägare. Dotterbolaget Heimstaden Bostad delade ut ytterligare 6,7 miljarder. Detta gjorde man samtidigt som man begärde ytterligare hyreshöjning av sina hyresgäster i Malmö.
Vd:n för Willhem, Peter Malmén, sa i ett uttalande att: ”Om inte hyrorna följer kostnadsutvecklingen blir det inte lönsamt för oss att förvalta hyresbostäder”. Som om en vinst på 7,3 miljarder inte räcker.
Trianons vd Olof Andersson menar att vinstmarginalen är för låg och att hyrorna därför behöver höjas ytterligare: ”Vi måste få högre avkastning på vårt kapital”.
De privata fastighetsbolagen, som har köpt på sig fastigheter när räntorna har varit låga och alltså finansierat sina affärer med billiga lån, hotas nu av ökade låneskulder och krav på återbetalning. Tillsammans har de privata bostadsbolagen skulder på 180 miljarder kronor, och när lånen förfaller med stigande räntor och inflation blir lånen dyrare och fastigheternas värde minskar. Därför vill ägarna lägga över kostnaderna på hyresgästerna för att upprätthålla vinsterna.
Nu måste Hyresgästföreningen och hyresgästerna sätta stopp för de som profiterar på boendet med kamp och mobilisering.
• Hyresgästerna ska inte betala aktieägarnas vinster.
• Inga fler hyreshöjningar.
• Återkommunalisera de privata bostadsbolagen under demokratisk kontroll.
• Bra och billiga bostäder åt alla.
Under första halvåret av 2023 har:
• Heimstaden ökat sitt driftnetto till 5 024 miljoner kr (4 089 miljoner samma period 2022).
• Trianon ökat sitt driftnetto till 241 miljoner kr (208 miljoner).
• Willhem ökat sitt driftnetto för första kvartalet till 395 miljoner kr (376 miljoner). Deras halvårssiffra har inte släppts ännu.
• Enligt Victoriahems vd Per Ekelund har bolaget bibehållit driftnettot i år på samma nivå som 2022. Bolaget publicerar inte kvartalsrapporter i Sverige. Men den tyska ägaren Vonovia redovisar en vinst från samtliga hyresintäkter på 7,3 miljarder kr under första halvåret 2023, jämfört med 6,6 miljarder kr samma period 2022.
Källa: Affärsvärlden och kvartalsrapporter publicerade på bolagens hemsidor.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.