Corona och arbetsmiljön: Hälsa och säkerhet måste vara prio ett

Johannes Lundberg om situationen på sitt jobb sedan covid-19-krisen bröt ut.

av Offensivs redaktion

Hemma, i butiken, på arbetet – ja, överallt samtalas det om covid-19. Risken att utsättas för smitta finns överallt där människor finns.

Oro och ovisshet, blandat med en hel del mindre att göra, kan påverka arbetsmiljön på ett negativt sätt.
– Om vi ska prata arbetsmiljö och risker i den situation vi nu lever i får en börja med att uttrycka sin solidaritet med anställda yrkesgrupper inom vården som idag har den mest pressade arbetssituationen och på daglig basis frontar och vårdar smittade människor och därmed utsätts för de största riskerna. Men även solidaritet med varslade arbetare, som förlorar sina jobb i denna kris, säger Johannes Lundberg, teamledare på Angered Arena och fackligt ansluten till Vision.
Han påtalar att alla är påverkade av den kris som vi nu upplever, såväl i arbetet som privat.

Angered Arena är en kommunal idrott- och motionsanläggning med fokus på friskvård och föreningsliv och samlar i normala fall över 1 000 besökare per dag. Besöksantalet har gått ned kraftigt senaste månaden.
Detta menar Johannes kan väcka andra typer av arbetsmiljöfrågor som arbetsgivare får vara lyhörd för.
– Då andra stressar ihjäl sig eller blir varslade kan det ju låta löjligt att lyfta att det är för lugnt som en arbetsmiljöfråga, men vi kommer inte ifrån den psykosociala arbetsmiljöns vikt, kris eller ej. Det är ingen direkt fråga ännu, men det bubblar lite under ytan hos oss.

Berätta om arbetet sedan covid-19 utbrottet?
– Jag skulle påstå att det hos oss började väldigt tidigt som en fråga. Veckor innan de första smittade i Sverige och regeringen hade sin första presskonferens hade vi en hel del frågor och synpunkter från gäster, kanske för att många boende i området följer utländsk media på ett annat sätt. Detta var innan Folkhälsomyndigheten hade gått ut med några tydliga rekommendationer och verksamheten flöt på ändå. Vi hade bra tryck under sportlovet och var stundtals överbelastade. 
– Brytpunkten var nog efter regeringens och statsministerns första presskonferens i början av mars. Efter den fick vi ett kraftigt bortfall i antal besökare.
– Men vi hade också en period av två veckor med 18 frånvarande från jobbet, vilket är mer än hälften av de anställda. Då fungerade bara verksamheten (som ska vara öppen) för att personal ställde om scheman, bemanningskravet sänktes och att det var så kraftigt bortfall av besökare.
– Sedan ett par veckor har vi vikariestopp, vilket i dagens läge upplevs som okej utifrån ett verksamhets- och personalperspektiv med tanke på den låga besöksfrekvensen, men vi kan ju bara lida med våra kollegor med kanske timanställningen som sin enda inkomstkälla.
– Att förhindra att de anställda får betala för krisen med att fortsatt gå underbemannade och/eller utan chans till att ringa in vikarier vid frånvaro är det viktigaste när vi återkommer till något slags normalläge. 

Vilka är nu de viktigaste arbetsmiljöfrågorna?
– Personalen arbetar ju väldigt nära våra besökare, framför allt receptionister och instruktörer. Handsprit är det en stor fråga och efterfrågas stort. I vår lokala samverkansgrupp på förvaltningsnivå lyfte vi från fackligt håll behovet av plexiglas som skydd för framförallt våra receptionister.
– Sen är det väl att hitta en nivå till allt från utbud till öppettider. Viktigast av allt i denna nya tid är att det måste finnas en dialog. Lyssna på medarbetarnas oro och frågor.

Vilken är din uppmaning till fackligt aktiva på andra arbetsplatser?
– Varje arbetsplats har självfallet sin särskilda utformning och verksamhet, sina risker och frågor. Men utgångspunkten måste alltid vara arbetarnas säkerhet och hälsa, avslutar Johannes. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!