av Åsa Karlsson // Artikel i Offensiv
När larmrapporterna började strömma in om äldre som hade smittats av covid-19 i Stockholmsområdet togs Smittskydd Stockholm och andra ansvariga myndigheter på sängen och vaknade yrvaket till. Ganska sent.
Vissa äldreboenden hade redan 50 procent av sina äldre sjuka och allt fler såg hur även personalen började insjukna. Först gick man ut med rekommendationer om till exempel begränsningar av besök, men det krävdes mer, då alltför många boenden inte hade insett faran.
I Stockholm har den borgerliga majoriteten sålt ut äldreomsorgen och LSS-boenden genom att aktivt välja privata företag och deras ofta skamligt låga anbud för vård och omsorg. Även vårdcentraler och läkare, sjukgymnastik och annan terapi drivs oftast privat.
Nu när coronapandemin härjar har de katastrofala bristerna av både privatiseringar och två-tre decennier av stora nedskärningar visat sig. Allt fler äldre har smittats, blivit mycket sjuka och dött. Även om en del har tillfrisknat behöver de sedan mycket vård och rehabilitering, näringsrik kost och omsorg av mycket högre kvalitet än den politikerna har lust att besluta om.
För att få lite mer fakta skickade Smittskydd Stockholm ut en enkät till Verksamhetsansvariga chefer på 400 SÄBO (Särskilda Äldreboenden) i länet, men bara 227 svarade. Varför svarade inte alla 400 när en myndighet vill ha svar om covid-19?
I resultaten går det tyvärr inte att urskilja exakt vilket boende som drivs privat, på entrepenad eller av kommunen. Man får inte heller veta vilket boende som uppger att de har 70 procent timanställda till exempel. Däremot blir det tydligt (trots att ansvariga för enkäten försöker mildra och förvilla) att det inte är en slump att vissa boenden har många smittade, både bland boende och personal, medan andra har klarat sig (än så länge).
Svaren är från påskhelgen, när alla SÄBO just har fått leveranser av skyddsutrustning. Jag har granskat alla 37 frågor som har besvarats och alla de frisvarskommentarer som ger en mörk bild. Av 227 som svarade hade då 123 fått in covid-19 på enheterna (104 var smittfria).
De som var hårdast drabbade var äldreboenden med många enheter, våningar, korridorer, servicehus med många äldre som boende. De har också en mycket högre andel timanställda eller personal från bemanningsföretag. De är organiserade så att den äldre träffar upp till 100 olika personal, även så kallad extern personal, då till exempel städning, chaufförer och mat köpts upp.
Boenden utan coronasmittan har färre anställda och mycket lägre antal som den äldre träffar, samt att det är den egna personalen som utför det mesta av städning och matlagning med mera.
24 procent av äldreboendena som har covid-19 har inte kunnat isolera sjuka och som skäl anges låg bemanning, hög frånvaro eller att patienterna vandrar omkring och inte lyder instruktioner.
Mer än 40 procent av SÄBO med covid-19 har 30-50 procent timanställda, några upp till 70 procent. ”Sms-anställda” vågar inte tacka nej till jobb, de måste betala hyran och om de säger nej kanske de inte får fler pass. De jobbar ofta på flera enheter, går från ett ställe till ett annat.
Hälften av alla som jobbar i äldreomsorgen i Stockholm är utrikesfödda, och de flesta är kvinnor. De har usla arbetsvillkor och låga löner. Chefer och politiker skyller på personalen, på språksvårigheter, på att man har gått sjuk eller krasslig till jobbet, att nattpersonal med symptom har fortsatt jobba klart passet eftersom de annars skulle lämna en kollega ensam med alla boende.
Att nattpersonal jobbar ensamma med ansvar för flera våningar med dementa eller springer mellan olika servicehus är vanligt. Alla är rädda för att bli smittade och föra hem det till familjen eller till äldre, alla fortsätter att kämpa var dag med ständig rädsla, bristfällig skyddsutrustning och omöjliga arbetsvillkor.
Det krävs mer resurser, bättre scheman, och inflytande för personalen. Det krävs en massiv upprustning av vård och omsorg – erbjud fasta jobb och utbildning på arbetstid. Vinster i välfärden måste väck – kräv hög kvalitet, trygghet och säkerhet för alla äldre i SÄBO och alla inom LSS.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.