av Arne Johansson // Artikel i Offensiv
Det är svårt att se hur Coronavirusets snabba spridning ska kunna hindras. Och den svenska sjukvården är med sina alltför få vårdplatser och överansträngd personal illa rustad för en pandemi med okontrollerad global spridning som även når Sverige.
När detta skrivs rapporterar visserligen Kina om att antalet nya fall har minskat de senaste dagarna, men att epidemin ännu inte har kulminerat.
Att de kinesiska myndigheterna ändå redan nu ser sig piskade att åter lätta på reserestriktionerna och få igång den ekonomiska aktiviteten som i vissa tätt befolkade regioner närmast har lamslagits gör att virusets spridning åter kan öka både inom landet och till utlandet.
Det gör också att ekonomerna inte längre kan vara lika trosvissa om att den kinesiska tillväxten som idag har enorm betydelse för den globala ekonomin snabbt återhämtar sig med en V-formad kurva, som mera troligt kan stanna vid en L-kurva. Nya och samtidiga utbrott av både svininfluensa och fågelinfluensa i Kina är det få som har orkat notera.
WHO talar idag om 88 000 hittade fall och drygt 2 600 dödsoffer, varav än så länge de flesta i Kina.
Samtidigt har nya kluster av Coronaviruset på ofta mycket oklara vägar uppstått med extremt snabb spridning av viruset med flera hundra nya fall och flera dödsoffer i först och främst Japan och Sydkorea (närmare 900 fall vardera), men också i Iran och nu även i norra Italien.
Att hela 15 dödsoffer har rapporterats från Iran, varav de flesta i den för shiamuslimer heliga staden Qom, tyder på att smittspridningen där är mycket större än de i dagsläget 85 fall som myndigheterna säger sig ha hittat, däribland Irans vice hälsominister som såg mycket sjuk ut på en presskonferens.
Uppgifter har också läckt ut som hävdar att det också kan röra sig om mångdubbelt fler dödsoffer. Flera nya dödsoffer har också identifierats i till exempel Irak och Kuwait.
Europa har fått sitt första kluster med snabb spridning i norra Italien, där flera mindre och isolerade städers gator ekar tomma och skolor och arbetsplatser har stängts. På bara fem dagar har antalet rapporterade fall i Italien ökat från 5 till 219, varav fem nu har avlidit. Även livet i storstäder som Milano och Turin utanför de mindre orter som omedelbart har satts i karantän påverkas kraftigt. Karnevalen i Venedig har stoppats och en rad stora fotbollsmatcher ska spelas utan publik.
Paniken har ökat ytterligare av nyheten om att nya fall har hittats på ett turisthotell i Teneriffa på Kanarieöarna, där 1 000 turister har satts i karantän, och av nya enstaka fall i södra Italien och Österrike.
En tröst kan vara att viruset än så länge har en lägre dödlighet bland de som insjuknar, cirka 2 procent, än den tidigare mindre smittsamma Sarsepidemin, om än betydligt högre än en vanlig influensa. Men att nästan 14 procent får komplikationer som lunginflammation, enligt kinesiska myndigheter, är allvarligt nog. Nästan 5 procent uppges bli allvarligt sjuka och kan behöva intensivvård, ofta i flera veckor.
Risken att dö är givetvis särskilt stor bland de äldre och multisjuka patienter, som redan idag hör till sjukvårdens tyngsta patienter. Om viruset skulle sprida sig i större skala kommer sjukvården i många länder att utsättas för hård press, för att inte tala om de fattiga länder där massorna mer eller mindre står utan vårdresurser.
Den svenska regeringen försäkrar liksom Folkhälsomyndigheten att risken för att enstaka fall hittas även i Sverige nu är hög, men att beredskapen att ta hand om och isolera dessa är god. Hårt ansträngda läkare och sköterskor som har upplevt hur den vanliga säsongsinfluensan på flera ställen redan har lett till stabslägen är inte lika säkra på att detta stämmer.
– Det var som ett krigsfält. Britsarna stod i rader, tätt, tätt. Det är svårt sjuka människor. Men händer det något har du ingen chans att behandla, beskriver ST-läkaren Akil Awad i DN Stockholm den senaste helgens extrema men inte ovanliga kaos på Södersjukhuset i Stockholm, där äldre och multisjuka patienter fick vänta i upp till som mest 49 timmar på en vårdplats.
– Det kan inte skyllas på storhelger, lönehelg eller influensautbrott – vi befinner oss i djup kris. Det är som att vi balanserar på randen av ett stup, säger en annan av sjukhusets ST-läkare, Eva Akay, som påminner om att Sverige har det lägsta antalet vårdplatser per
1 000 invånare i Europa.
Faktum är att den svenska vården går på knä och kräver en dramatisk upprustning om den ska kunna hantera en allvarlig epidemi. Det är ännu en viktig anledning till att delta i den patientsäkerhetsmarsch som planeras av Sjukvårdsupproret i Stockholm söndagen den 29 marsch och i de manifestationer mot januariavtalets orättvisor som planeras i både Göteborg och Stockholm den 18 april.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.