Covidrelaterade arbetssjukdomar ökar starkt

Särskilt kvinnliga vård- och omsorgsarbetare drabbas av covidrelaterade arbetssjukdomar (Foto: Official U.S. Navy Page / Flickr CC).

av Cissi Lamke // Artikel i Offensiv

Antalet arbetstagare som drabbats av arbetssjukdom har ökat kraftigt under pandemin. Främst är det arbetare inom vård och omsorg som har blivit sjuka i covid-19. Det är därför mest kvinnor som har blivit sjuka. 

Den totala ökningen var 86 procent under 2020, men bland kvinnor hela 119 procent. Inom vård och omsorg var ökningen 308 procent. Samtidigt sågs en tendens till att färre beviljades sjukersättning. 
Fackföreningar som Kommunal och Vårdförbundet uppmanar medlemmarna att anmäla arbetssjukdom om man har insjuknat i covid-19. Det pågår också en utredning om covid-19 ska räknas som en arbetsskada.
Nu kommer också anmälningar om arbetsskador orsakade av skyddsutrustning. Antalet är än så länge inte så stort, men ökningen är mycket stor. Det handlar bland annat om hudskador i ansiktet orsakade av munskydd.

Än så länge finns ingen statistik när det gäller arbetsskador orsakade av stress och psykisk påfrestning vid covid-19, men en tidigare statlig utredning visar att hög arbetsbelastning ger stress som leder till sjukskrivning. Stressrelaterade sjukdomar beräknas kosta samhället 12,5 till 17 miljarder kronor per år. 
Och belastningen på sjukvårdspersonalen har onekligen varit stor. Förutom stress har många beordrats att arbeta mer än vanligt. 
Kanske är det också en stressfaktor för en del att man har fått mycket låg ersättning för merarbetet, medan kollegor på andra arbetsplatser kompenserats bättre.
Inom äldreomsorgen har de anställda fått se många vårdtagare avlida i sjukdomen och många har själv smittats. 

Jag arbetar själv på två äldreboenden i Stockholm och smittades på arbetet, var sjuk i över två månader och fick ligga på sjukhus i två veckor. En arbetskamrat har nyligen återkommit på deltid efter över tre månader. Hon är en av dem som har smittats två gånger och varit sjuk både vid påsk och jul. 
Nu hoppas vi att vaccineringen gör att vi slipper bli sjuka fler gånger. På Stockholms äldreboenden ska de boende vara vaccinerade nu och smittan vara borta. Men en dagverksamhet för pensionärer har fått stänga efter att flera har drabbats av covid-19.
Kommunal i stadsdelen rapporterar att anhöriga anklagar personalen för att vårdtagarna har blivit smittade. Det kan vara så, bland annat för att det tog tid innan testning kunde komma igång. Men på ett äldreboende där jag arbetar kom smittan istället in genom sjukvården. En av våra boende smittades när hon låg på sjukhus, men skickades ändå hem. Där avled hon, men hann innan dess smitta flera grannar och även personal. 
Vi får hoppas att ansvariga lärt sig något till nästa pandemi. För med den dåliga behandlingen av djuren inom livsmedelsindustrin är det ganska troligt att nya virus drabbar oss.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!