Av Per-Åke Westerlund // Artikel i Offensiv
Måndagen den 14 oktober släpptes kamrat Daniel Akande mot borgen. Detta är en stor seger för honom och för solidaritetskampanjen, både i Nigeria och internationellt.
Rättegången mot honom och tio andra aktivister inleds den 8 november. De anklagas för landsförräderi och hotet om dödsstraff har inte dragits tillbaka.
Daniel satt fängslad i 1,5 månad sedan den 1 september. Det är en långvarig politisk arrestering, baserad på helt falska anklagelser. Det verkliga skälet är hans roll som en av organisatörerna av fredliga protester mot de nästintill omöjliga villkoren för de arbetande massorna i Nigeria.
Att Daniel släpptes mot borgen, med något ändrade villkor (5 miljoner naira – 33 000 kronor – istället för 10 miljoner naira), är ett resultat av den offentliga kampanjen och av det arbete som har utförts av stödjande advokater.
MSA (ISA i Nigeria) har tillsammans med andra organiserat många protester, bland annat marschen till Human Rights Commissions annex i Lagos och deltagandet i protesterna mot regeringen den 1 oktober. Ett nytt nummer av MSA:s tidning Solidarity har producerats, där både protesterna och kampanjen för att få Daniel fri och för att få alla anklagelser nedlagda tas upp.
ISA:s solidaritetskampanj har resulterat i att fler än 300 internationella protestbrev har skickats till nigerianska myndigheter, bland annat från nationella fackföreningar i Brasilien, Sydafrika och Storbritannien. Protester har organiserats i Sverige, Taiwan, Tyskland, Storbritannien, USA och Kanada.
Hittills har solidaritetskampanjen inbringat 113 940 kronor.
Skicka bidrag på swish 123 028 34 32, skriv Nigeria.
Ständiga prisökningar – För en 48-timmars generalstrejk
Av Dagga Tolar, från Movement for a Socialist Alternative (ISA i Nigeria) // Artikel i Offensiv
Med den senaste höjningen har bränslepriserna ökat med 430 procent sedan president Bola Tinubu tillträdde för bara 17 månader sedan. Det är tydligt att Tinuburegimen fortsätter sin trend med brutala slag mot de miljontals nigerianer som redan kämpar för att få vardagen att gå ihop.
Denna kraftiga ökning av bränslepriserna inträffar vid en tidpunkt då inflationen har stigit till över 32 procent och levnadskostnaderna är outhärdliga för många. Det nigerianska folket blir allt fattigare och prishöjningarna får återverkningar på alla viktiga råvaror i landet.
Bränslepriserna påverkar allt – det undermåliga elnätet innebär att tillgång till elektricitet är beroende av generatorer som drivs av bensin. Transportkostnaderna har skjutit i höjden till den grad att en genomsnittlig nigeriansk arbetares lön inte längre täcker ens en veckas utgifter för resor till arbetet. Grundläggande behov som mat, sjukvård och tak över huvudet har blivit lyxvaror, eftersom många hushåll nu kämpar för att bara ha råd med en måltid.
Denna nyliberala politik, som drivs av direktiv från Internationella valutafonden (IMF) och Världsbanken, kommer inte att lösa Nigerias ekonomiska utmaningar. Den har pågått i över fyra decennier och har på alla sätt misslyckats med att förbättra ekonomin. Istället fördjupas krisen ytterligare och driver miljontals fler in i fattigdom samtidigt som de berikar en liten elit.
Tinubuadministrationens försök att lugna folket med palliativa åtgärder, som att dela ut rispåsar, är både förolämpande och otillräckliga. Landet har reducerats till utdelningar av 5-kilos rispåsar samtidigt som den utbredda fattigdomen förvärras.
Movement for a Socialist Alternative (ISA i Nigeria) uppmanar de fackliga federationerna Nigerian Labour Congress (NLC) och Trade Union Congress (TUC) att mobilisera mot denna förtryckande politik och leda en organiserad kamp och motstånd. Som ett första steg uppmanar vi till en 48-timmars generalstrejk. Det räcker inte med uttalanden där man ber regeringen att ta tillbaka bensinprishöjningarna. Det måste till konkreta åtgärder – en samordnad, landsomfattande mobilisering av arbetare, grupper i det civila samhället och alla som påverkas av denna politik för att säkerställa att generalstrejken blir total och sänder budskapet att de arbetande massorna är villiga att fullt ut ge sig in i kampen.
De ständiga höjningarna av bensinpriserna har gjort den nyligen aviserade minimilönen till 70 000 naira (knappt 500 kronor) meningslös. Redan innan den nya lönen har införts fullt ut har den urholkats av inflation och stigande kostnader, och den är inte på långa vägar tillräcklig för att tillgodose de grundläggande behoven hos arbetare och deras familjer i dagens ekonomiska klimat.
Tiden för handling är nu. Vi uppmanar alla fackföreningar och organisationer i det civila samhället att gå samman och kräva ett slut på denna brutala nyliberala ekonomiska politik som förlamar nationen.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.