Vi har i tidigare nummer av Offensiv rapporterat om de danska sjuksköterskornas strejk för bättre löner och bättre arbetsförhållanden. Nu har strejken pågått i mer än 2 månader och kampen fortsätter.
Sedan den 19 juni är en stor del av sjuksköterskorna i Danmark ute i strejk. Strejken utlystes sedan medlemmarna i fackföreningen Dansk Sygeplejeråd röstat nej till medlarnas förslag till uppgörelse mellan de offentliga arbetsgivarna i regioner och kommuner runt om i Danmark och sjuksköterskorna. 74 procent av medlemmarna röstade nej och strejken var ett faktum.
Sjuksköterskorna strejkar för högre löner och bättre arbetsvillkor vad gäller arbetstider och anställningsförhållanden.
Bakgrunden till kampen för bättre löner är mångåriga nedskärningar inom den offentliga sektorn, en situation som liknar den vi sett och ser i Sverige. Nedskärningarna har lett till att de danska sjuksköterskorna hamnat efter i löneutveckling jämfört med andra yrken, samt att man släpat efter lönenivån jämfört med andra likvärdiga mansdominerade yrken. Strejken handlar alltså både om kampen för bättre löner och arbetsvillkor och kampen för jämställdhet i arbetslivet mellan män och kvinnor.
De strejkande sjuksköterskorna har fått enormt stort stöd i sin kamp från andra fackföreningar.
Solidaritetshälsningar och stöduttalanden publiceras dagligen i media och på sociala medier.
Strejken har stöd från bland annat danska byggfacket BJMF, Bygge- Jord och Miljöarbetarnas fackförbund, Socialpedagogernas fackförening LFS, många lokalklubbar av den stora danska fackföreningen 3F, lokalavdelningar av Uddannelseforbundet, Lärarförbundet, lokala avdelningar av de tåganställda med flera. Ett tydligt bevis på att strejken har brett stöd bland de arbetande.
De danska sjuksköterskorna har också fått stöduttalanden från strejkande sjuksköterskor i Norge, stöd från fackföreningar i USA, England och flera europeiska länder.
Sedan strejken inleddes den 19 juni har den utvidgats vid två tillfällen. Senast den 10 och den 17 augusti då ytterligare över 900 sjuksköterskor gick ut i strejk.
Sammanlagt strejkar nu drygt 6 000 sjuksköterskor över hela landet.
Den 19 augusti hölls en demonstration till stöd för strejken i Köpenhamn med cirka 3 000 deltagare.
Solidaritetskommittéer har bildats över hela Danmark, bestånde av representanter från andra fackföreningar både inom sjukvården med också utanför sjukvården. Dessa kommittéer mobiliserar stöd för strejken på olika sätt. Man sprider flygblad, ordnar manifestationer och är även aktiva på olika sociala medier.
Till exempel organiserade Odense stödskommitté en demonstration i staden där man blockerade dörren till regionens huvudkontor med krav på att lokalt ansvariga sjukvårdspolitiker ska ta sitt ansar för att hälsovården ska fungera.
Strejkstödskommittén i Köpenhamn mobiliserade runt om i Köpenhamn för deltagande i demonstrationen den 19:e augusti.
Detta är bara några av de många exemplen på hur kampen utvecklas och sprider sig till allt fler fackföreningar och hur flera strejstödskommittéer bildas.
Sjuksköterskornas kamp får allt mer stöd och det ökar möjligheterna för att man ska vinna.
På sociala medier har Facebook-gruppen ”Bak op om de offentligt ansatte” nu mer än 130 000 medlemmar.
Det finns dessutom flera stödkommittéer som har egna fackbooksidor.
Vårdförbundet som organiserar sjuksköterskor i Sverige har inte utmärkt sig för att aktivt stödja sina danska kollegor. Det är märkvärdigt tyst från Vårdförbundets ledning.
Vårdförbundet borde driva aktivt solidaritetsarbete för sina danska kollegor, sprida information om kampen, ordna manifestationer till stöd för strejken, bilda solidaritetskommittéer med mera.
Nu behöver de kämpade danska sjuksköterskorna allt stöd de kan få om de ska lyckas i sin kamp. ■
• Allt stöd till de danska sjuksköterskornas kamp!
Anders Wemmert