av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv
Det har nu gått tre år sedan #metoo-rörelsen bröt ut, efter de omfattande avslöjandena mot Hollywood-producenten Harvey Weinstein om sexuella övergrepp. I Danmark har diskussionen varit minimal fram tills nyligen, när en våg av upprop och protester sköljt över landet.
När #metoo spred sig över världen hade den en stor inverkan på diskussionen om sexuella övergrepp i många länder, men i Danmark blev det mycket begränsat. En del filmproducenter engagerade sig i rörelsen, men i samhället i stort blev det snarare en rapportering om vad som hände i andra länder än hur läget faktiskt såg ut i Danmark.
Men när Weinstein dömdes till fängelse i början av 2020 kom temat åter upp till ytan även i Danmark, och därmed även diskussionen om samtycke, övergrepp och kvinnors rättigheter.
Och sedan början av oktober har en rörelse börjat sprida sig i hela landet. Inom både filmindustrin, politiken och flera andra områden kommer kvinnor fram och berättar om övergrepp de utsatts för. Tusentals danskar har skrivit under en mängd olika upprop som uppmärksammar sexismen på arbetsplatser inom flera olika branscher.
Det har bland annat framkommit att en socialdemokratiskt politiker på ett partikonvent haft sex med en 15-åring, när han själv var 34 år. Kort därefter tvingades högerpartiet Radikale Venstres partiledare Morten Østergaard avgå från sin post när det kom ut att han sexuellt trakasserat en annan partimedlem.
Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen, tillika vice ordförande i Socialdemokraterna, avgick också från sin post den 19 oktober efter att grova sexuella övergrepp har avslöjats – minst tolv enskilda fall anklagas han för, övergrepp han också har erkänt.
Hur många fler politiska toppar kommer att falla?
Även Danmarks filmregissörer, skådespelarförening och producentförening har inlett en utredning om sexuella övergrepp. Detta är en följd av de upprop och protester mot sexismen i den danska mediebranschen som har pågått de senaste veckorna. Danska musiker vittnar om en kultur där könsdiskriminering, trakasserier och tafsande är vardag.
100 danska skådespelare har återberättat ”me too-historier” från 100 danska kvinnor och män, både för att dessa ska få sina berättelser hörda och för att sprida rörelsen från filmindustrin till alla delar av samhället.
Samtidigt går danska mediebolag ut med att de ”inte håller med” om kritiken som riktas mot dem, och att det inte finns en sexistisk kultur hos dem. Men den stora mängd personer som nu går ut med sina egna erfarenheter vittnar om något helt annat.
80 procent av kvinnor från 15 års ålder i Danmark upplever någon form av sexuella trakasserier någon gång i livet. Nästan 25 procent av alla kvinnor blir någon gång stalkade. Rädslan för att inte bli tagen på allvar av polis och domstol, vilken är rättfärdigad, har skapat en tystnadskultur kring sexuella övergrepp.
Denna nya våg av protester mot sexismen och mot sexuella övergrepp i Danmark kan bli en början på förändring.
I Sverige har vi sett ett ändrat klimat där sexuella trakasserier är ett mer diskuterat tema som både facken och arbetsgivarna tar på större allvar – dock har en backlash mot metoo och kvinnokampen ägt rum den senaste tiden i Sverige, särskilt i media.
För att nå hela vägen krävs en aktiv och massiv kvinnokamp mot det patriarkala systemet som är en del av kapitalismen och upprätthåller förtrycket. ■
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.