av Kristofer Lundberg // Artikel i Offensiv
Den 12 september anordnas det på olika platser landet runt en protestdag mot januariavtalet och särskilt mot förslaget om marknadshyror. I Göteborg planeras det protester i flera stadsdelar.
– Frågan vi bör ställa oss är var alla människor som inte har råd med flera tusen kronor i hyreshöjning ska ta vägen? Det handlar inte om en rätt att få bo lyxigt mitt i stan, utan om möjligheten att bo över huvud taget, säger Britta Brus, talare på Mariaplan.
– Jag är genuint orolig över hur jag ska klara hyran redan idag, om marknadshyra blir verklighet vet jag inte vad som händer mig, säger Falis Samatar, talare i Angered Centrum.
– Januariavtalet och frågan om marknadshyra kan påverka regeringsmakten. Motståndet är kompakt och vad som har räddat regeringen hittills är pandemin. När människor inser vad som står på spel kommer inte nuvarande begränsningar i demonstrationsrätten att spela någon roll, menar Johannes Lundberg, talare i Hammarkullen.
– Vi har ett omvänt Robin Hood-skattesystem som tittar åt annat håll när de rikaste smiter miljardbelopp genom skatteflykt, ett system som tillåter storbolag att trolla bort och sänka bolagsskatten, säger Mahasti Hashemieh, talare på Frölunda torg.
– Förslaget om marknadshyror i nybyggnation riskerar att på sikt leda till konkreta försämringar för nästan alla i samhället. Hyresrättsinnehavare, unga, gamla, LO-arbetare, skattebetalare, föreningslivet, småföretagare och hela ekonomin skulle drabbas, säger Axel Lyckberg, talare på Olskrokstorget.
– Min oro är att om marknaden ska få bestämma hyran kommer allt fler bli bostadslösa. Det blir ett samhälle där socioekonomiska skillnader avgör om du har råd att bo. Det blir ett vi och dem, med än mer tydligare klassklyftor. Där rika ges fördelar och utestänger de som inte har råd, menar Britt-marie Björklund, talare i Kortedala.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.