av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv
Det blågröna styret i Stockholm stad fortsätter att öka klassklyftorna. Efter kaoset som man medvetet skapar i kulturen går nu turen vidare till skola och förskola som drabbas av stora nedskärningar. I budgeten ökas förskolans andel bara med 0,9 procent medan pris- och löneökningarna förväntas bli 2,7 procent. Det här har gjort personalen väldigt oroliga för större barngrupper.
Lärarförbundet planerar en demonstration den 20 november mot budgeten som slår mot skolans verksamhet och lärarnas möjlighet att utföra sin yrkesroll. Till Lärarnas tidning säger Lärarförbundet i Stockholms ordförande Tanja Jokitalo den 7 november att ”Budgeten kommer att påverka arbetsmiljön i hög grad”.
Samma dag som budgeten ska debatteras kommer överlämningen av namninsamlingen mot utförsäljningen av det klassiska folkhemsbygget Vällingby Centrum att ske. Passa på att skriva på namninsamlingen innan, den finns på raddahyresratterna.se.
Det andra privatiseringsprojektet, ombildningarna, fortskrider. Men intresset är inte alls lika stort som politikerna hade hoppats. Istället för att erkänna sitt misslyckande insisterar de på att mata människors magsår med oron för grannfejder, banklån och renoveringsskulder, trots att det har visat sig att ombildningar i exempelvis Sätra inte ens går att genomföra med de regler som staden själv har satt upp.
Faktum är att det blågröna styret redan har visat sig vara en katastrof som borde avslutas så snabbt som möjligt.
Den här hösten har många av biblioteken i stadsdelarna fått hålla stängt titt som tätt eftersom personalen inte har räckt till.
I förra budgeten skars det ner 40 miljoner kronor på biblioteken. Detta gjorde att 35 tjänster togs bort. Enligt stadsbibliotekarien Daniel Forsman i tidningen Mitt i drabbas 15 bibliotek av minskade öppettider då det inte finns pengar att ta in korttidsvikarier för att kompensera för personalbristen.
En av demokratins bastioner i Stockholm är stadsbiblioteket. Under hela sommaren och hösten har det protesterats mot nedläggningen av det unika Internationella biblioteket och tidskriftsbiblioteket som måste göra sig av med många många hyllmeter när de flyttas från Annexet på Odengatan och in i en av facksalarna i det redan proppfulla Asplundshuset.
Detta hus är i sin tur en hundraårig arkitektonisk skatt som behöver rustas upp.
Offensiv har pratat med Bengt Säve-Söderbergh som sitter för Socialdemokraterna i Kulturnämnden.
– Stadsbiblioteket behöver renoveras, upprustas och moderniseras. Under förra mandatperioden fanns en plan för det, men den är nu bantad till ingen upprustning alls. Med bara 250 miljoner kronor på sex år är det enbart åtgärder som myndigheter kräver, till exempel brandskydd, som kommer att genomföras.
Bibliotekarierna var ute i stora protester i våras med stöd av bland andra Författarförbundet. Men nu har luften gått ur proteströrelsen. Andra som var ute i en lika sprudlande kamp var Kulturskolans elever och personal. Offensiv har pratat med en av aktivisterna, Åsa Karlzén:
– Många tror att frågan har löst sig, men så är det inte alls. Det som Kulturborgarrådet Jonas Naddebo tog från Kulturskolan – 50 miljoner kronor – har vi inte fått tillbaka. Däremot har regeringen tillskjutit 100 miljoner kronor (en del av det som togs bort i M-KD-budgeten). Men dessa pengar går främst till korta projekt i Stockholm, Malmö och Göteborg, vilket är något helt annat än Kulturskolans utbildade, erfarna och fast anställda personal.
Rättvisepartiet Socialisterna stödjer alla grupper som kämpar för sitt område inom välfärden och uppmanar de olika nätverken att gå samman till en gemensam rörelse. Då ökar våra möjligheter att undvika splittring där vi slåss om småsmulor – istället kan vi stärka varandra och kräva makten över hela bageriet.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.