”De superrika bränner upp planeten”: Vi måste avskaffa kapitalismen

Översvämningarna i Rio Grande do Sul i april-maj var de värsta i Brasilien på minst 80 år (Foto: CC BY-SA 2.0).

av Marcus Kollbrunner // Artikel i Offensiv

Året 2023 var det varmaste någonsin och 2024 kan bli ännu värre varnar forskare. I Brasilien upplever vi på nära håll de extrema väderhändelser som blir allt vanligare till följd av den globala uppvärmningen.
Medan delstaten Rio Grande do Sul fortfarande lider av effekterna av de senaste månadernas historiska översvämningar har torkan och bränderna i Pantanals våtmarker kommit tidigt och kan överträffa katastrofåret 2020, då en tredjedel av biotopen (djur- och växtsamhället) gick förlorat i skogsbränder.
”De superrika bränner vår värld”, varnar Oxfam i sin senaste klimatrapport, ”Climate Equality: A Planet for the 99%”. Det är mer angeläget än någonsin att bygga ett socialistiskt alternativ för att vända det kapitalistiska systemets skenande förstörelse, som sätter vinst före liv och natur.

De 12 månaderna fram till maj var de varmaste som någonsin har registrerats, enligt Copernicus, EU:s program för övervakning av klimatförändringar. Genomsnittet för juni 2023 till maj 2024 var 1,63 grader över det förindustriella genomsnittet. Havstemperaturen hade också en sekvens av 14 månader med rekordtemperaturer fram till maj.
Denna temperaturökning ökar extrema händelser, eftersom varmare luft kan bära mer fukt. Detta innebär kraftigare nederbörd, men också svårare torka.
Orkanen Beryl, som dödade 11 personer, var den första som nådde kategori den 4 i juni, långt före toppen av orkansäsongen i Nordatlanten som pågår från augusti till oktober.
Haven genomgår också sin fjärde globala våg av korallblekning – den andra under det senaste decenniet – med möjlighet att det blir den värsta händelsen hittills. Detta får stora konsekvenser för det marina livet, eftersom korallreven är barnkammare för många fiskarter och annat marint liv.

1 301 personer dog den 14–19 juni av hettan i Saudiarabien under hajj, muslimernas årliga pilgrimsfärd till Mecka, med temperaturer på över 50 grader i skuggan.
Även Indien lider av den extrema värmen som inträffade tidigare under året. Minst 121 personer dog under ett religiöst evenemang i delstaten Uttar Pradesh den 2 juli. Platsen var överfull. Människor sökte desperat efter skugga i den intensiva hettan. Mot slutet av evenemanget utbröt panik och många trampades ner när människor försökte ta sig därifrån för att söka efter hjälp och vatten.
En studie i Indien visar att det finns en genomsnittlig temperaturskillnad på 7,6°C mellan de som bor i provisoriska bostäder och de som bor i permanenta bostäder, en skillnad som kan betyda liv eller död. Detta beror på det material som används för att bygga skjulen – till exempel plåttak – men också på brist på ventilation och luftkonditionering samt brist på växtlighet som bidrar till att kyla miljön.
Tidigare i år dog 741 människor i Afghanistan och Pakistan på grund av översvämningar. Under tiden har torkan i centrala Chile pågått i mer än 13 år, den längsta på tusen år, vilket har lett till en allvarlig vattenkris.
Studier visar att mellan 2010 och 2020 var dödligheten på grund av översvämningar, torka och stormar i Afrika, Sydasien, Latinamerika och små öriken som Karibien och i Stilla havet 15 gånger högre än i rika länder.

Klimatförändringar orsakar svält

Klimatförändringarna har en allvarlig effekt på livsmedelsproduktionen och driver upp livsmedelspriserna. I Argentina halverades förra årets soja- och veteskörd på grund av torkan och det är fortfarande osannolikt att skörden kommer att återhämta sig helt i år. Produktionen av olivolja i Spanien – världens största producent – halverades förra året, vilket mer än fördubblade priserna.
I Afrika har produktiviteten i jordbruket sjunkit med 34 procent sedan början av 1960-talet, till stor del på grund av klimatförändringar. Tchadsjön, en av Afrikas största sjöar, har förlorat 90 procent av sin yta sedan 1960-talet på grund av klimatförändringar, avledning av vatten för bevattning och befolkningstryck, vilket påverkar de 30 miljoner människor som bor i regionen.
Samtidigt som 783 miljoner människor går hungriga i världen ökade världens matmiljardärer sin förmögenhet med 45 procent mellan 2020 och 2021, enligt Oxfam. Livsmedelsjätten Cargill såg en 63-procentig ökning av vinsten och tjänade nästan 5 miljarder dollar, den högsta vinsten under företagets 158 år.

Klimatförändringarna blir alltmer uppenbara och svåra att förneka. En opinionsundersökning från Datafolha som publicerades den 2 juli visade att 97 procent av befolkningen i Brasilien säger sig märka av effekterna av klimatförändringarna.
Därför är det brasilianska storkapitalets huvudbudskap, som ständigt upprepas i mainstreammedia, inte att förneka problemet (som många på den yttersta högerkanten gör), utan att säga att vi alla bär skulden och att alla måste göra sitt. Om alla återvinner, duschar kortare tid och funderar på hur de kan minska sitt koldioxidavtryck kan vi rädda planeten.
Även om dessa åtgärder är viktiga kommer de att ha en marginell effekt, eftersom det stora problemet kommer från storföretagens produktion, rovdriften på naturresurser och de superrikas gigantiska konsumtion.

Enligt Oxfams rapport stod den rikaste 1 procenten under 2019 för lika stora utsläpp som 66 procent av världens befolkning, eller 5 miljarder människor. ”De människor, företag och länder som är mest förmögna förstör världen med sina enorma koldioxidutsläpp. Samtidigt är det människor som lever i fattigdom och marginalisering och länderna i den globala södern som drabbas hårdast”, heter det i rapporten.
En Oxfamanalys av 125 miljardärer år 2022 visade att var och en av dem, till stor del på grund av sina investeringar, i genomsnitt var ansvarig för en miljon gånger mer förorenande utsläpp än den genomsnittliga personen i de fattigaste 90 procenten av mänskligheten.
En annan studie visar att bara 100 företag inom den fossila sektorn (olja, kol och gas) har varit ansvariga för 71 procent av kolutsläppen i atmosfären sedan 1998. Det handlar om mycket lönsamma företag med en enorm politisk makt.
De 700 största företagen i världen gjorde en årlig vinst på mer än 1 000 miljarder dollar år 2020 och 2021 (dubbelt mer än hela Sveriges BNP på 5 000 miljarder kronor). Av dessa gjorde 45 bolag (6 procent av bolagen) inom energisektorn en vinst på 237 miljarder dollar (24 procent av vinsterna).

Svaret är socialism

Utan ett socialistiskt systemskifte kommer klimatförändringarna inte att kunna hejdas (Foto: Natalia Medina).

Alla försök att lösa miljöproblem med hjälp av marknaden förvärrar bara problemet, eftersom marknaden till sin natur är en rovmarknad. För varje offentligt investeringspaket som öppnas upp för marknaden ser vi en anhopning av roffarbolag.
”Koldioxidmarknaden” och andra liknande planer löser inte problemet. De är ett sätt att tillåta stora företag att fortsätta förorena, oftast ovanpå en nykolonial och extremt korrupt relation med fattiga länder, till exempel när de betalar för att inte hugga ner en skog, vilket ändå inte borde göras, eller för återplanteringsplaner som ofta är obefintliga.
Hanteringen av klimatkatastrofer är också mycket avslöjande. I översvämningarna i Rio Grande do Sul såg vi effekterna av åratal av avreglering av miljölagar och nedskärningar av investeringar i förebyggande åtgärder.
De omedelbara åtgärderna för att rädda människor, ta hand om dem, ge dem mat och tak över huvudet utfördes till största delen av frivilliga och delvis av den offentliga sektorn. I den mån privata företag hade något att erbjuda var det att profitera på den enorma efterfrågan på vatten, mat och utrustning.

Men vad värre är används katastrofer för att främja storföretagens intressen. Borgmästaren i Porto Alegre, Sebastião Melo (högercenterpartiet MDB), anlitade det amerikanska konsultföretaget Alvarez & Marsal för att planera återuppbyggnaden av staden. Detta företag var ökänt för sin roll efter orkanen Katrinas förödelse i New Orleans i USA 2005. Det hjälpte till att genomföra en plan för att privatisera sjukvård och skolor. 7 000 lärare avskedades och antalet offentliga skolor minskade från 123 till 4.
Dessutom genomfördes en gentrifieringsplan som fördrev en stor del av stadens svarta och fattiga befolkning. Vi ska inte förvänta oss något bättre den här gången.
I det inledande ögonblicket av stor nationell uppståndelse utlovas allt. Men erfarenheten visar att regeringarna inte genomför de nödvändiga åtgärderna, eftersom de inte är beredda att ta resurserna från de rika, storföretagen och bankerna.
Dessutom är byggbranschen ökänd för att vara korrupt och ineffektiv, men lönsam. Under 2011 ledde kraftiga regn till jordskred som krävde över 900 dödsoffer i Petrópolis (i Rio de Janeiro-regionen). Människor väntar fortfarande på nya hem, mer än ett decennium senare. Två år efter tragedin med 133 döda i Pernambuco har mer än 2 000 människor fortfarande inte återvänt hem.

Därför är det viktigt att ha demokratisk kontroll över donationer och resurser för återuppbyggnad, genom boendekommittéer, fackföreningar och sociala rörelser. Återuppbyggnaden måste utföras av offentliga företag, som exproprierar de stora entreprenörerna under demokratisk arbetarkontroll och ledning.
De gigantiska utmaningar som klimatförändringarna innebär kan bara hanteras genom att helt bryta med den marknadsekonomiska logiken. Idag är produktionen inriktad på att generera vinster för en liten elit. Mycket av denna produktion sker för att tillgodose en tillverkad, onödig, skadlig eller snabbt kasserad efterfrågan, med lyxvaror, överdriven konsumism, programmerad föråldring, eller ännu värre, de enorma utgifterna för massförstörelsevapen.
Det kommer att bli nödvändigt att sätta in alla resurser för att anpassa samhället till de förändringar som redan har ägt rum och börja återställa skadorna. Detta kan ske om samhällets resurser används för att tillgodose verkliga sociala och miljömässiga behov.
Naturresurser som mineraler, vatten och inhemsk växtlighet ska inte stå till förfogande för privat exploatering i vinstsyfte, utan ses som gemensamma tillgångar som ska utvinnas så lite som möjligt och återanvändas så mycket som möjligt. Dagens soptippar och hav är fulla av plast och annat avfall, eftersom det är billigare att tillverka nya produkter än att återvinna.

Men det räcker inte med att resurserna kontrolleras av statliga bolag om dessa agerar enligt marknadslogik, som Petrobras, den brasilianska oljejätten. Statliga företag måste ställas under arbetarnas demokratiska kontroll och ledning och införlivas i en demokratisk planering av ekonomin.
Detta gäller även de stora företagen inom andra sektorer som styr ekonomin och förbrukar enorma resurser, vilka också skulle behöva ingå i en demokratisk plan: transportsektorn, jordbruksindustrin, byggsektorn och jättarna inom konsumentsektorn – vare sig det gäller elektroniska produkter, hushållsapparater, möbler, livsmedel och annat.
Genom att förstatliga de stora företagen, liksom finanssektorn och bankerna, kommer det att bli möjligt att bryta marknadens logik och makten hos den lilla elit som idag påtvingar resten av befolkningen sina intressen. Då kan produktionen börja inriktas på den stora majoritetens behov och vår kunskap, teknik och gemensamma tillgångar kan användas för att börja reparera den skada som århundraden av kapitalism har orsakat planeten.

Brasilien: Extremtorka och avskogning

Extrema händelser i Brasilien – värmeböljor, torka eller extrema regn – har blivit vanligare. Översvämningarna i Rio Grande do Sul var den största klimatkatastrofen i delstatens historia. 173 personer omkom, 442 000 människor tvingades lämna sina hem och totalt 2,3 miljoner människor drabbades. 478 av Rio Grande do Suls 497 kommuner drabbades av översvämningar, dammbrott och jordskred.
Skogsbränderna i Pantanal startade tidigt och noterade den värsta första halvan av året under de senaste 26 åren, då mätningarna inleddes. Siffrorna överträffade samma period 2020, då de värsta bränderna inträffade och en tredjedel av biomet förstördes.
Miljöminister Marina Silva uppgav att 85 procent av de bränder som drabbar Pantanal är på privat mark, vilket tyder på att de orsakas avsiktligt. Pantanal är den största kontinentala våtmarken i världen, men den har torkat ut. År 2023 var våtmarksområdet 61 procent mindre än sin genomsnittliga storlek och situationen förvärrades 2024. En av Sydamerikas viktigaste floder, Paraguayfloden, låg i juni-juli på 68 procent under den nivå som är normal för säsongen.
Cerrado, en tropisk savann som är landets näst största biom, har drabbats hårt av avskogning som det viktigaste området för jordbruksindustrins utbyggnad. Cerrado upplever nu den värsta torkan på 700 år, enligt en studie från universitetet i São Paulo, vilket ökar risken för ökenspridning.


Myndigheterna varnar också för en ny svår torka i Amazonas. Förra året drabbades 500 000 människor då floderna sjönk till sina lägsta nivåer sedan mätningarna började 1902. Nivåerna har inte återhämtat sig och nederbörden har varit lägre än väntat. Detta kan påverka leveranserna till isolerade samhällen, där floderna är det enda transportmedlet.
Enligt en studie från World Weather Attribution (WWA) har sannolikheten för meteorologisk torka i Amazonas ökat tiofalt, medan sannolikheten för jordbrukstorka har ökat 30-falt. Enligt en studie som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature riskerar 10–47 procent av Amazonas regnskog, där 10 procent av planetens biologiska mångfald finns, att förvandlas till savann fram till 2050.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!