”De vill ta bort utbildning för folket”

3 000 slöt upp på Sergels torg (Foto: Vilgot Karlsson).

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

”Folkhögskolan bildar Sverige” samlade uppåt 3 000 i demonstration den 19 september. Sergels torg färgsprakade av fantastiska banderoller och skyltar, Skeppsholmens Folkhögskola hade till och med tagit med ett helt litet skepp. Programmet var lika mångfacetterat, med mycket fin musik och starka tal. Lärare och deltagare (som studenterna kallas) tänker inte låta regeringen döda den unika och livsviktiga utbildningsformen Folkhögskola.

Maria Irving från Sveriges Lärare förklarade i sitt tal att regeringen låter bli att skriva upp anslaget till Folkhögskolorna i takt med inflationen. Trots att regeringen skröt med en så kallad satsning på 100 miljoner kronor nyligen innebär 2023 års budget redan att 500 miljoner mindre går till Folkhögskolorna. Redan har 3 000 utbildningsplatser gått förlorade. Det skulle behövas fyra gånger så mycket pengar som skolorna nu får för att nå upp till 2020 års nivå.
Många deltagare, bland annat artisten Emil Jensen, berättade hur Folkhögskolan har inneburit en andra och tredje chans till att komma vidare i sin utbildning. Därför var ett lätt att ropa med i talkören ”Första, andra, tredje chansen – offras lätt i tidödansen” samt ”Studieförbund och Folkhögskola, står tillsammans – vi är coola”, eftersom nästa bomb just har briserat, att regeringen skär ner en miljard på Studieförbunden.

När man blickade ut över Sergels torg fattar man lätt varför regeringen vill döda Folkhögskolan, för det var människor från världens alla hörn. Regeringen är motståndare till det som Folkhögskolan står för: Integration, antirasism, allas kritiska tänkande och gemenskapsbygge, med sin speciella metod för kunskapsinlärning.
Till exempel skapar skolan Sankt Ignatios i Södertälje ett unikt samarbete mellan alla olika kyrkor och har lärare med 20 olika nationaliteter, men har tvingats skära ner fyra miljoner kronor.

Hoda t.v, Nazrin t.h (Foto: Elin Gauffin).

Nazrin och Hoda kommer från Nyköping och är på sin första demonstration:
– Det känns jättebra att vara här för vi är så arga på politikerna som vill ta ifrån oss vår utbildning. Vi vill ha den här chansen att läsa vidare. Vi funderar på att bli biomedicinsk tekniker och lärarassistent eller undersköterska.
Lotta Kruger berättar att de har kommit hela 150 av 200 deltagare från Nyköpings Folkhögskola.

Vilgot Millton t.h (Foto: Elin Gauffin).

Vilgot Millton har med klasskamrater åkt upp från Flen, Åsa Folkhögskola:
– Jag trivs jättebra. Det är den kreativa friheten med öppenhet och samspel mellan olika linjer. Vi har till exempel en kurs i folkbildning. Folkhögskolor är menade att vara lättillgängliga för allmänheten och öppna för vem som helst som vill plugga upp sina betyg utan att behöva ha en social status.
– Att skära ner det är att ta bort utbildning för folket.


300 i Malmö

I Malmö deltog drygt 300 personer i manifestationen på Stortorget. Både elever och lärare från olika folkhögskolor i Skåne höll appelltal om hur viktigt det är att stoppa regeringsförslaget och att rädda folkhögskolornas framtid. Det fanns också banderoller och plakat som protesterade mot förslaget införa en angiverilag.
Kampen mot nedskärningar i folkhögskolorna och kampen mot nedskärningar i kommunala skolor samt kampen mot förslaget till angiverilag måste nu samordnas till att bli en kamp mot hela Tidöavtalet och den blåbruna regeringen.
Anders Wemmert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!