Demonstration för asyl och möte i riksdagen

2011-06-08 13:29:05




Den 1 juni samlades över 60 iranska flyktingar för att tillsammans åka till Stockholm från Göteborg. Det blev en hektisk dag med en demonstration utanför iranska ambassaden, protest utanför riksdagen och möte inne i riksdagen.

Dagen inleddes på morgonen med en kraftfull protest utanför den iranska ambassaden.
Ambassaden skyddas bakom höga stängsel, taggtråd och videoövervakning. Trots det försökte den svenska polismakten stoppa demonstrationen från att samlas framför ambassaden.
Tal varvades på svenska och persiska av flyktingarna. Det var utan tvekan känslosamt, då talare brast i gråt av ilska och sorg.
Iran är det land som avrättar flest personer per capita. Sedan början av året har avrättningarna ökat markant. Trots detta nekas politiska flyktingar asyl i Sverige.
För att protestera mot detta deltog de tidigare hungerstrejkande på en demonstration ut­anför riksdagen. Strax över 100 personer var samlade utanför riksdagen på Mynttorget.
Mehdi Sheikh Najdi, de hungerstrejkandes talesperson, berättade om den hungerstrejk som har pågått i Göteborg och som som varit en protest för asylrätten lika mycket som en protest mot den islamiska republiken.
En av de som talade där var utvisningshotade Elise Salay från Kongo.
– De vill utvisa mig till Kongo där våldtäkter används som en del av förtrycket. Jag är politiskt aktiv mot regimen i Kongo, men Migrationsverket vill låsa in mig i förvar, sa Elise.

Efter demonstrationen gick tretton representanter för de iranska flyktingarna, däribland undertecknad från Rättvisepartiet Socialisterna och Asylrörelsen, in och träffade Christina Höjlarsen, migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, och frilansskribenten Faramarz Pooya.
Till mötet var alla riksdagspartiers migrationspolitiska talesmän inbjudna, men bara Vänsterpartiet deltog.
– Det är väl också ett ställningstagande, sa Christina Höjlarsen.
Flyktingarna lade fram sina frågor och berättade om de nu 79 iranska flyktingarna som anslutit sig till kampanjen ”Misstro oss inte” och pekade på att de vill se att Vänsterpartiet handlingskraftigt tar upp rätten till asyl och situationen i Iran.
Sedan fick vi tid att samtala med Rossana Diamarca och Lars Ohly, som varit den enda av riksdagens partiledare som har besökt hungerstrejken.
Kampen för rätten till asyl fortsätter nu och de iranska flyktingarna kommer att lämna in
en ny ansökan om uppehållstillstånd.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!