av Andreas Lindgren // Artikel i Offensiv
”Det är helt ny värld vi lever i, så det gäller att vi kollektivt hänger med”. Så inleddes kongressens första diskussionspunkt av kamrat Per-Åke Westerlund. Det var samtidigt som tonerna från bakgrundsmusiken till International Socialist Alternatives (ISA) introduktionsfilm fortfarande ekade i närminnet.
Bilder från massprotesterna under COP26 i Glasgow förstärkte bilden av att den antikapitalistiska kampen är levande och stark, och att den förenar flera rörelser med samma mål: socialister, antirasister, klimataktivister, med flera.
”Medvetenheten ökar”, konstaterades det under diskussionen. Fler inser att det kapitalistiska systemet är ohållbart. Vänsterpartier skördar framgångar i våra grannländer och klimatrörelsen har mobiliserat en hel generation aktivister som nu ifrågasätter rationaliteten i att låta systemet exploatera planeten vi bor på till randen av förstörelse.
Dessutom gästades kongressen av Marie O’Toole från vårt amerikanska systerparti Socialist Alternative som berättade om den våg av ökad klassmedvetenhet som pandemin har skapat i USA. Miljontals amerikaner har sedan i våras sagt upp sig från sina jobb i protest mot dåliga arbetsvillkor. Fenomenet har fått namnet ”The Great Resignation” och trenden kulminerade i oktober när en strejkvåg samlade 100 000-tals arbetare i hela landet i vad som nu kallas för Striketober.
Myanmar och Sudan lyftes också upp som exempel där rörelserna mot de militära kupperna visat sig vara motståndskraftiga och kvicka.
Men det finns också en höger – vi får inte glömma varför vi kämpar. Aborträtten har inskränkts i Polen och i USA. Antalet hjälpbehövande i världen har aldrig varit så stort, samtidigt som opinionen mot flyktingar är stark.
Flyktingar används inte bara som symboliska slagträn i en politisk debatt; nu ser en hel värld på när asylsökande skoningslöst utsätts för illegala push-backs längs gränsen mellan Polen och Belarus.
Migrationsverkets nya rättsliga ställningstagande gällande situationen i Afghanistan innebär dessutom att det kan bli aktuellt med utvisningar till landet igen, trots att talibanerna sitter vid makten.
Det konstaterades också att pandemin inte är över. Över fem miljoner människor har avlidit, och antalet döda ökar med 4,000 per dag. Att 66 procent av befolkningen i de sju rikaste länderna har fått två doser av vaccinet, medan endast 7 procent av befolkningen i Afrika är dubbelvaccinerade är en tydlig indikator på vilka liv som värderas högst i det kapitalistiska systemet.
De tre största vaccinjättarna Pfizer, Biontech och Moderna tjänar nu tusen dollar i sekunden. De rika går vinnande ur pandemin, medan de fattiga får betala, ofta med sina liv.
Vi blev också påminda om att denna ”helt nya värld” fortfarande präglas av uråldriga frågor som kontroll över territorier och resurser. Olje- och gasfält auktioneras ut runt den mexikanska gulfen, och skogsskövlingar i Indonesien driver lokalbefolkningen på flykt.
Men framför allt har konflikten mellan USA och Kina trappats upp. Vi kan börja tala om det nya kalla kriget. Det nya kalla kriget är militariserat och högteknologiskt, och de militära utgifterna nu är dubbelt så höga som för tjugo år sedan.
Den härskande klassen väljer återigen att spendera resurser på militär upprustning, istället för att arbeta för fred och jämlikhet.
Efter kongressens första diskussionspunkt kändes en kollektiv antikapitalistisk kamp både möjlig och nödvändigare än någonsin.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.