av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv
Företaget H2 Green Steel (H2GS) har fått tillstånd för att börja bygga sitt stålverk i Boden för vätgasframställt stål. Inom 2,5 år ska stålverket producera, men idag saknas det mesta – från finansiering till el, arbetskraft och järnmalm.
Mark-och miljödomstolen gav H2GS tillstånd i en byggnadsdom, vilket innebär att företaget redan nu kan påbörja markarbeten, även innan hela stålverket fått tillstånd. Dessutom får H2GS godkänt att påbörja arbetet på platsen, även om tillståndet överklagas. Företaget får också leda bort grundvatten samt en bäck.
Guld och grön framtid är vad som utlovas av bygget, särskilt om en ska tro Bodens kommunalråd Claes Nordmark (S). Men fortfarande saknas finansiering till fullo för projektet, som enligt företaget ska satsa 30 miljarder kronor. Dock meddelades i maj att H2GS redan sålt ordrar för 100 miljarder kronor; bland annat ska Scania köpa så kallat grönt stål från Boden.
Frågan om nyansen av grönt i den nya stålproduktionen har väckts, och i DN:s rapportering benämns den framtida produktionen vid H2GS som ”fossilsnålt stål”, istället för som tidigare ”fossilfritt”. I byggandet av samt i all verksamhet runt stålverket används i själva verket fossilt bränsle.
Förutom pengar saknas även elen som tillsammans med vätgas utför själva kärnan för produktionen. För en månad sen rapporterade företaget att de skrivit på för att köpa två terawattimmar per år från norska Statkraft. Men inför den planerade starten 2025 behövs tio terawattimmar.
Men det blir ännu svårare för stålverket när ingen vill jobba. Det har rapporterats länge om att ytterst få kan tänka sig att åka/flytta upp till Norrbotten för att arbeta med de nya industrisatsningarna under den ”gröna” boomen.
En undersökning av Novus, på uppdrag av LKAB, visade att endast 30 procent kan tänka sig att flytta norrut. Av dessa är det endast fyra procent som kan tänka sig att flytta till Boden.
Enligt företaget ska stålverket generera 1500 nya jobb.
Det mest kritiska är att H2GS idag inte vill eller kan berätta hur försörjningen av malm kommer att se ut. Enligt företaget vill de främst handla med skandinavisk malm, men ser även över möjligheterna att ta malm från andra delar av världen.
Svårigheter med att få arbetskraft och malm till stålverket riskerar tydligt att dra upp utsläppen av koldioxid i och med långa transportsträckor. Men även produktionsmängden – H2GS är ingen lösning för att byta ut och utveckla dagens stålindustri, utan endast för att öka tillväxten.
För en hållbar framtid kan vi inte ha oändlig tillväxt på grund av den enkla sanningen att jordens resurser är ändliga.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.