av Josef Esberg // Artikel i Offensiv
RS/Offensiv står ständigt på barrikaderna för att förändra det förhärskande systemet av idag. Under skogsupprorets kamp mot Svea Skogs skövlingar har jag haft förmånen att möta många fina och engagerade människor som vill förändra eller snarare bibehålla denna värld vi lever i. Två av dessa kämpar är Siri Neppelberg och Nathan Lundgren, som jag för Offensivs räkning intervjuade.
Varför tycker du att kampen om skogen är så viktig?
– För att det är lite som att fråga ”varför är natur viktig, varför är jorden viktig?”. Det är det enda vi har, vi behöver den för att leva. Det är en så absurd sak att döda livet på jorden bara för att man har skapat ett socialt system som belönar det och innebär pengar, säger Siri.
– För att det nästan inte finns någon riktig skog kvar, vi har bara till största del plantager kvar och för att skövlingarna som sker i Sápmi är en fortsättning på en väldigt lång kolonial historia, svarar Nathan.
– Att kämpa för skogen är att kämpa för livet. Det handlar om överlevnad, och även om det inte direkt känns som att det påverkar min överlevnad just nu så gör det det i längden, säger Siri och fortsätter:
– Sedan finns det en massa andra anledningar. Samer har renar vilka behöver äta lav från skogen, lav som bara finns på de gamla träden. Det handlar om urfolks rättigheter, och biologisk mångfald. Det handlar om att alla dessa arter har rätt att leva för sig själva.
Hur förs kampen vidare för att stoppa Svea Skog och skogsskövlingen?
– Nu börjar vi runda av skogsupproret för den här gången, men det är inte över för det. Vi får se vad som händer, det här är definitivt inte den sista aktionen, säger Nathan.
– Jag har inte varit involverad i detta så länge, men det verkar som att det är jättemånga människor som ser att Svea Skog inte slutar avverka skogen på grund av att man skriver debattartiklar, utan det krävs mer – folkligt motstånd, civil olydnad.
– Sedan växer det här bara mer och mer, och jag hoppas att vi fortsätter växa och fortsätter tills vi når målet att de slutar förstöra skogen, säger Siri.
Det här växer bara mer och mer, och jag hoppas att vi fortsätter växa och fortsätter tills vi når målet att de slutar förstöra skogen.
Vad har du lärt dig av just denna kamp?
– Jag har lärt mig otroligt mycket om samisk politik och om Sverige och Finlands kolonialisering av Sápmi, samt om skogsbruket. Jag har nog lärt mig en hel del om mig själv, hur jag förhåller mig till aktivism och apati. Jag har lärt mig mycket om den emotionella aspekten av att vara insatt i vad som helst som spelar roll, säger Nathan.
– Jag känner att jag har lärt mig om organisering. Men också om den här platsen, om de som bor här och de som har bott här i generationer. Hur de har kämpat och kämpar för att hålla skogen intakt, samtidigt som de har kämpat för sin kultur, svarar Siri som fortsätter:
– Nu har jag fått en mycket större förståelse för den kolonisation som samerna har varit och är utsatta för än idag. Jag har lärt mig jättemycket av andra aktivister.
Något speciellt råd du skulle vilja ge andra som vill engagera sig i kampen?
– Engagera dig! Du kommer att må bättre, även om det inte känns så i stunden alla gånger. Jag tror vi tjänar på att våga känna de jobbiga känslorna, vi blir starkare av att hantera dem tillsammans och vi tar hand om varandra i kampen, svarar Nathan.
– Det är väl att ta sina känslor och egna tankar på allvar, att om man tittar på ett kalhygge ser man ju att det är fel. Om man inte tror att det är på väg åt rätt håll måste man få lov att göra något åt det och få lov att testa saker och tro på den viljan, anser Siri och säger vidare.
– Jag har länge tänkt att ”bara jag gör eller får en perfekt plan så kommer det att få den här följden”, men det är inte så det funkar, utan man måste hålla på och hålla på och förhoppningsvis någon gång så vinner man.
LÄS OCKSÅ:
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.