av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv
Inför skolstarten har regeringen öppnat upp distansundervisning för högstadiet. Samtidigt kommer fackliga krav om att lärare ska prioriteras för vaccinering mot covid-19. Även de olika skolupproren ställer sig bakom fackens krav. Svidande debattartiklar kritiserar även regeringens svaga åtgärder för minskad smittspridning i skolorna.
Utbildningsminister Anna Ekström meddelade i torsdags förra veckan att högstadieskolor inte kommer att stängas, men att möjligheten för distansstudier öppnas för att minska smittspridning i skolor och/eller kollektivtrafiken. För gymnasiet och vuxenutbildningen gäller rekommendationen att fortsätta distansstudier. Kritiken mot de nya rekommendationerna är att de blir otydliga eller allt för godtyckliga då det blir upp till skolchefer eller till och med enskilda rektorer att beordra om distansstudier eller ej.
Hård kritik mot rekommendationerna för resterande delar av grundskolan och fritidshemmet har framkommit i debattartiklar från lärare. Beslutsfattarna kritiseras för att vara verklighetsfrånvända och ifrågasätts om huruvida de satt sin fot i en skola för att se hur verkligheten ser ut.
De senaste decenniernas nyliberala nedskärningspolitik har drabbat skolor hårt med stora elevgrupper, små lokaler och minskad personal vilket gör det i princip omöjligt att följa folkhälsomyndighetens råd för att minska smittspridning.
De två lärarfacken Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet ställde under förra veckan krav på regeringen att lärare måste prioriteras för vaccinering mot covid-19, efter riskgrupper och vårdpersonal. Eftersom en viktig del i Sveriges taktik under pandemin är att hålla skolorna öppna måste lärare få vara friska.
Skolupproren; Förskoleupproret, Lärarupproret, Fritidshemsupproret och Syv-upproret har meddelat att de ställer sig bakom lärarfackens uppmaning om vaccination. Som bakgrund nämns att yrkesgrupperna befinner sig i en riskfylld och utsatt miljö för viruset samt att de flesta saknar möjlighet att arbeta hemifrån.
Skolvärlden ser ut som resten av samhället: personalen är splittrad i fråga om åtgärder mot pandemin, rädslorna är många och kritiken mot statens agerande är inte enhällig, men på många plan är den svidande.
Vissa är för nedstängningar av skolor, andra inte, men alla har drabbats av ett år då en redan tung arbetsbelastning har nått skyhöga nivåer på grund av att vi gick in i en pandemi med redan tidigare bantade verksamheter.
Det kokar i skolan. Aldrig tidigare har ordet strejk använts så flitigt inom skolvärlden och inför skolans avtalsrörelse kan de återhållsamma åtgärderna mot pandemin ligga i fatet för arbetsgivarsidan.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.