av Offensiv
När Offensiv går till tryck har regeringen just meddelat att gymnasieskolor och universitet landet runt stängs ned, medan för- och grundskolor ska hållas öppna tills vidare. Offensiv har pratat med en anställd i en grundskola.
Hur är situationen?
– Den är kaotisk. Själv är jag hemma med en 13-åring med misstänkt smitta. Där är det också en massa byråkrati eftersom det behövs VAB-intyg från vården efter 12 års ålder. Men vi vill inte belasta vården med det. Dessutom får man ju inte ens gå dit med misstänkt smitta. Så jag vet inte om jag kommer få några pengar när jag är hemma.
– I skolorna är det tufft. Både på mitt jobb och mitt barns skola är det inte barnen som är hemma, utan personalen. Vi ska ju följa Folkhälsmyndighetens hälsodirektiv och då ska man vara hemma vid minsta lilla symptom. Så nu börjar det bli jävligt tunt med personal. De som blir kvar drabbas av hårdare arbetsbelastning, vilket i sin tur leder till fler sjukskrivningar. Det är nog det som kommer att leda till skolstängningar, eftersom myndigheter insisterar på att skolorna ska vara öppna.
Tror du att det kommer att bli hemundervisning?
– Alla håller på att förbereda distans- och fjärrundervisning nu. Frågan är om de olika webb-plattformarna kommer att klara trycket när alla ska använda det? Oavsett kommer det att bli svårt med likvärdigheten. Alla elever har inte en dator, platta eller ens internetuppkoppling. Risken är stor att distans- eller fjärrundervisning blir en klassfråga.
– Det förs en stor diskussion bland personal hur man ska hjälpa de här eleverna. Ska man hålla skolorna öppna för fattiga? Då blir det en klassfråga om att utsättas för smittspridning. Den här krisen gör det så tydligt att både hälsa och utbildning är en klassfråga.
– Men krisen visar också att det finns solidaritet mellan arbetare och studenter. Personal sätter upp Facebook-grupper för att stötta och hjälpa varandra. Jag såg att KTH-studenter erbjuder studiehjälp i matte, teknik och fysik.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.