Varje år avlider ett stort antal anställda i arbetsplatsrelaterade olyckor. År 2020 var det 24 anställda, år 2021 ökade siffran till 39 och år 2022 en ytterligare ökning till 40 anställda.
Siffrorna talar sitt tydliga språk: Antalet dödliga olyckor ökar, vilket måste innebära att arbetsmiljön blir allt farligare och att risken att skadas allvarligt eller dö på jobbet har ökat.
I år har hittills 21 anställda dött på jobbet p g a bristfällig arbetsmiljö och/eller underbemanning och stress. Även detta är en arbetsmiljöfråga.
För en knapp vecka sedan, den 20/6, dog 2 anställda på företaget Omni Polymers i Ängelholm i samband med att de skulle rengöra en tank med slamprodukter. I tanken hade det bildats giftig rötgas, bland annat svavelväte i koncentrat form, vilken gjorde att de två arbetarna utsattes för dödliga nivåer av svavelväte. De fördes till sjukhus men deras liv gick inte att rädda. I samband med räddningsarbetet skadades även sex brandmän av de giftiga ångorna.
Händelsen utreds som arbetsmiljöbrott och vållande till annans död, utredningen leds av åklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.
För en dryg vecka sedan konstaterades allvarliga brister på 7 punkter i arbetsmiljön på företaget Omni Polymers som tillverkar plast, efter en inspektion av Arbetsmiljöverket. Bland annat konstaterade Arbetsmiljöverkets inspektörer att företaget inte kunde ”visa om eller utesluta att luften i produktionshallen innehöll hälsofarliga ämnen”.
Vad dödsolyckan i Ängelholm visar är att allvarliga brister i arbetsmiljön blir allt vanligare och att dessa brister oftare leder till olyckor med dödlig utgång. På privata företag sätts vinsten före arbetarnas säkerhet och i sjukvård och äldreomsorg gör besparingar, personalbrist, ökad stress och budgetramar att riskerna för allvarliga olyckor ökar. Dags för ett socialistiskt alternativ! ■
Anders Wemmert,
Socialistiskt Alternativ/Lund