av Ammar Khorshed // Artikel i Offensiv
George Floyd, Christofer Columbus och Adolf Hitler. Filmskaparen Raoul Peck tar sig an utmaningen att förklara de historiska sammanhangen som knyter samman rasismen, kolonialismen och västvärldens globala dominans. Miniserien Exterminate All the Brutes är en nödvändig historielektion, som gör upp med skolbänkens tillrättalagda berättelse.
Segraren skriver historien. Därför rationaliserar, döljer och slätar den officiella historieskrivningen över segrarnas historiska övergrepp mot mänskligheten, som ligger till grund för den rådande världsordningen.
Miniserien Exterminate All the Brutes (ungefär Utrota alla vildar) berättar den obekväma och brutala historien, i kontrast till den tillrättalagda officiella som reproduceras i skolbänken och populärkulturen. Det är långt ifrån en lätt uppgift att göra detta inför en bred streamingpublik, som kanske är mer van vid enklare och mindre komplexa berättelser.
Regissören Raoul Pecks dova och allvarsamma berättarröst varvas med regisserade scener som skapar en närvaro i de historiska skeendena. Tempot är tillräckligt lågt för att tittaren ska klara att hänga med, samtidigt som det är tillräckligt högt för att förhindra att berättelsen ska bli långtråkig.
Den objektiva historieskrivningen knyts upp mot Pecks personliga skildringar från uppväxten i det postkoloniala Haiti. Det var just i Haiti som kampen mot kolonialismen först segrade. Den haitiska revolutionen spreds sedermera till resten av Latinamerika och låg till grund för frigörelsen från kolonialmakterna under 1800-talet.
Peck driver tesen om en blodröd linje från dåtidens erövring av nya kontinenter, via kolonialismen, den transatlantiska slavhandeln, rasbiologin och fram till nutidens rasistiska avhumanisering som legitimerar våld mot svarta och andra etniska grupper.
Västvärldens globala dominans uppstod inte främst som en följd av dess teknologiska, ekonomiska eller militära försprång. Den grundar sig istället på den koloniala beredskapen och praktiken att utplåna och fördriva andra folkgrupper för att erövra deras länder.
Praktiken legitimerades av den vetenskapliga rasläran, att vissa folkgrupper har rätt att ta för sig medan andra inte förtjänar att leva. Rasläran legitimerade fördrivning, erövring, slaveri och folkmord. Den numer institutionaliserade rasismen i dagens kultur är ett arv från dåtidens raslära. Idag legitimerar den polisvåld mot svarta, murar mot flyktingar och stormakternas krig i fjärran länder.
Rasismen är inte bara ett kulturellt fenomen som svävar isolerat i det tomma intet.
Rasismen är inte bara ett kulturellt fenomen som svävar isolerat i det tomma intet. Under kolonialismen och slaveriet var den big business, som gjorde dem som erövrade urinvånarnas land och ägde slavar till förmögna män. Idag är rasismen en dörröppnare till politisk makt, som för Donald Trump och hans gelikar. Makt, rasism, våld och övergrepp är tätt sammanhängande fenomen som inte går att särskilja. Ett i mängden av träffande uttryck i miniserien är: ”Vad är en flagga? Ett tygstycke att dö för? Eller att döda för?”
Stundtals smyger det sig på en gnutta frustreration mot de tvärsäkra slutsatserna om sammanhangen mellan historiska skeenden och fenomen. Men Exterminate All the Brutes är ett konstnärligt mästerverk. Då behövs inte stringenta, vattentäta argument avsedda för en politisk debatt. Precis som för andra konstformer talar berättelserna och bilderna för sig själva – och historien är mer än övertygande.
Exterminate All the Brutes ger ett efterlängtat intellektuellt andrum i HBO:s ofta triviala underhållningsdjungel. Den visar med all tydlighet vem som är den verklige ”vilden” i civilisationernas historia.
Att den sänds på strömningstjänsten HBO är kanske ett okonventionellt grepp, men ger en välbehövlig intellektuell injektion.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.