Ecuadors nya konstitution gör livet lättare för hbt-personer

2009-08-12 16:03:39




Den konstituerande församlingen i Ecuador beslöt så sent som förra året att ge fullständiga rättigheter till sina hbt-medborgare. Det är var en av de sista länderna i Sydamerika att erkänna sexuell läggning som en rättighet. Efter lång tid av kamp från hbt-personer som kämpat både mot staten, kyrkan och fördomarna i samhället har de nu nått en stor seger. Men kampen är inte över.

– De rörelser som fanns och som drev dessa frågor var hbt-rörelser som inte fick finnas och var därför först och främst feministiska organisationer – som inte kommit ut ur garderoben, berättar Johanna Mayorga, hbt-aktivist från Ecuador.
– Feministrörelserna utmanade kyrkan med en kampanj om att gå dörr-till-dörr och om de kunde hitta 50 000 som inte var emot hbt-personer skulle de vinna, detta var en egensatt målsättning. Kyrkan trodde aldrig att de skulle klara det på grund av det stora antalet katoliker. Men vad de inte visste var att i hbt-kretsen så känner alla varandra så de hittade 50 000 som kunde stå bakom deras krav, konstanterar Johanna.
Även om den förra konstitutionen inte specificerade frågan om sexuell läggning så var den katolska kyrkan väldigt tydlig med sin position i frågan. Och kyrkans makt över staten är oerhört starkt.

Idag är lagen tydligare mot diskriminationen och hbt-evenemang kan utföras öppet. Gay Pride 2008 var den största någonsin i Ecuador och hade en politiskt ton. Kritiken  riktades mot regeringens politik och Pridekulturens köp och sälj-mentalitet. Även om det juridiskt går att genomföra dessa evenemang kvar­står den vardagliga diskrimineringen.

– Man har rätt att anmäla men många lesbiska vågar fortfarande inte gå ut om natten. Om de skulle bli överfallna skulle polisen inte göra något. De skulle tycka att ”man får skylla sig själv om man går ut på natten och låtsas vara en man”. Många hbt-personer går inte ut med sin läggning på jobbet heller. Förlorar man jobbet skulle man aldrig hitta ett nytt, berättar Johanna.
Men kampen är inte över. En av frågorna som drev rörelsen frammåt var rätten till giftemål men den frågan kvarstår i kyrkans händer och staten är inte villig att bekämpa den.  
– Enligt den nya konstitutionen är Ecuador multikulturellt, multietniskt och har sexuell mångfalld, kommenterar Johanna. Men om det verkligen vore så skulle vi också ha rätt att gifta oss. Kyrkans kontroll över sexualiteten är inte lika obegränsad som den var förr men den finns kvar, avslutar hon.

 Lucía Collazos

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!