av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv
Med viss eftersläpning mot resten av Europa har nu smittspridningen i Sverige börjat ökat snabbt. Flera regioner har sett veckovisa ökningar av smittade på mellan 50 och 100 procent.
Sammanlagt har åtta regionerinfört mer omfattande lokala restriktioner, men än så länge finns inga tydliga tecken på att de gett effekt. Tvärtom pekar allt på att mer krävs.
Varför smittan ökar igen finns inget entydigt svar på men faktorer som troligen spelar in är lättade restriktioner (öppnade gymnasieskolor, universitet med mera), semesterperioden över (fler jobbar och exempelvis åker kollektivt) och virusets förbättrade förmåga att överleva och spridas med höstens klimat.
Dessa materiella förändringar får vi dock sällan läsa om i media, istället är fokus på att lägga skulden på människors beteende.
Fortfarande är betydligt färre inlagd på sjukhus för covid-vård än i våras (617 den 2 november jämfört med drygt 2 000 i våras) vilket tyder på att smittspridningen fortfarande inte nått samma nivåer.
Detta kan dock snabbt ändras, vilket visats från andra länder i Europa som börjat närma sig vårdens kapacitetstak.
Fortsatt är de restriktioner som finns mer anpassade för att skydda företagen än människor
Bara i Stockholm under den förra helgen testades 3 000 positivt.
Med den ökade smitspridningen har coronaviruset åter tagit sig in på äldreboenden runt om i landet, vilket tyvärr lär betyda stigande dödstal den närmaste tiden.
Om smittan fortsätter att öka i samhället i stort kommer det vara näst intill omöjligt att hålla den borta från äldre och de mest sårbara.
Fortsatt är de restriktioner som finns mer anpassade för att skydda företagen än människor.
Medan det fortfarande är förbjudit med demonstrationer på över 50 personer utomhus så finns inga begränsningar inomhus i affärer och shoppingcenter, trots att forskning visar att dålig ventilerade utrymmen inomhus är en stor riskfaktor.
Inga krav ställs heller på företag om tilllräckliga ytor för anställda, handsprit, decinifcera ytor med mera.
Samtidigt sätts press på individen att inte åka kollektivt (och köra bil för de som har råd), när man istället borde göra den massiva satsning på kollektivtrafiken som oavsett corona är nödvändig av klimatskäl.
Andra åtgärder skulle kunna vara att om nödvändigt stänga icke samhällsbärande arbetsplatser med full lön för de anställda.
En effektiv coronastrategi kräver att människors hälsa sätts i fokus, utan att förvridas av vinstintressen. ■
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.