Efter stora budgetbantningar under förra läsåret, blev alla skolor tvungna att omplacera övertaliga och lärare.
För några veckor sedan skickades ett brev från skolpolitikerna till alla föräldrar med en förvarning om det som skulle komma, nämligen att lokalöverskott, elevunderskott och konkurrens från friskolor skulle leda till förändringar. Reaktionerna hos lärare, elever, föräldrar har visat sig i många insändare, namninsamlingar och protester på de drabbade skolorna.
Nackstaskolan är en av de skolor som ska läggas ned. Antalet elever har minskat och lokalöverskott sägs vara problemet. Det hörs spekulationer om att en friskola kanske är lokalintressent. Häromveckan gick eleverna ut i demonstration mot nedläggningsbeslutet. Efter demonstrationen trappades protesten upp ytterligare med en skolstrejk.
Skolstrejk
– Elevrådet tog beslut om strejk, berättar Hanna Wagenius och Johanna Wide. Efter detta underättade elevrådet både skolans rektor och skolnämndens ordförande om att de skulle strejka och att det var i protest mot nedläggningsplanerna. En stor majoritet av eleverna i årskurs 5-9 deltog i strejken.– Vi är emot nedläggningen av Nacksta. De vill att vi elever ska gå på Höglundaskolan som ligger flera kilometer bort. Men eleverna kommer inte att få något busskort.
– Det är extra onödigt då vi hört att kommunen planerar att starta en ny skola i den här lokalen och starta en ny skola i Sidsjön. De borde i stället satsa på den här skolan som redan finns och fungerar bra. Det är en kamp om att bevara stadsdelen. Om det inte finns någon skola här kommer inga småbarnsfamiljer att flytta hit.
”Förstör hela området”
De går båda i nian och kommer inte själva att drabbas av nedläggningen men de tycker att det är synd att lägga ned något som fungerar så bra och det förstör för hela området om skolan försvinner.– Vi har fått mycket stöd för våra protester. Lärare, föräldrar och folk som bor i området och tidigare elever har stött oss och skrivit på våra namnlistor.
Hanna och Johanna har deltagit på de möten om skolan som skolnämnden haft för att diskutera besluten. De upplevde att de inte fick några svar på frågorna. Politikerna hade inte heller gjort någon konsekvensanalys, berättar de.
Alla partier i kommunen är eniga bakom beslutet. En enig Barn- och Utbildningsnämnd har ställt sig bakom det och det togs även i kommunstyrelsens finansutskott. Det avgörande beslutet kommer att tas i kommunfullmäktige den 28 januari.
Försämringen på de kommunala skolorna har nu också gjort att både lärare och elever lockas till friskolor i hopp om att dessa ger bättre möjligheter. Friskolorna utgör ett problem, som dränerar den kommunala skolan på pengar.
Eleverna i Sundsvall har gjort helt rätt som demonstrerat och strejkat. De har visat vad som behöver göras och visar stolthet och kämpaglöd! Nåt som kommunpolitikerna totalt saknar när de lägger sig platt på backen inför privatskolorna och säger ja och amen till den budget som inte är beräknad utifrån behoven. Det som skulle behövas är att elever, föräldrar och lärare kämpar tillsammans för mer resurser till den kommunala skolan och en total kursändring av skolpolitiken.
Per Johansson
Therese Lindberg
Adid Zihan, åk 8:
– Kommunen använder pengarna till friskolor istället. De borde använda pengarna till att bevara Nackstaskolan. Skolpolitikerna kan inte svara på några frågor. Pappa har varit på deras möten, men de svarar inte på våra frågor!
Sanel`c Jasarevic, åk 6:
– Det kommer att bli sämre att flytta till Höglundaskolan. Det är längre väg. Det är långt att gå om det är dåligt väder. Vi får inga busskort.
– De som lägger ned vår skola borde vara skyldiga att ersätta oss för busspengarna. Vi ska inte behöva betala för att vår skola blir nedlagd!