av Jonatan Hellstrand // Artikel i Offensiv
Psykisk hälsa har blivit mer aktuellt då många elever upplever att de inte trivs i skolan. Stress, mobbning och missnöje har spridit sig i dagens klassrum. Vad är orsaken till problemet, och vilka lösningar finns det hopp i?
Låt oss ta en titt på vad barnen själva tycker. Eleven Irma säger i en intervju med SVT i artikeln Allt färre barn trivs i skolan och stressen ökar av Ella Käck (16 maj 2023):
– Kanske att det inte finns så bra lärare i skolan, eller att de inte har kompisar, eller att de bara känner sig utanför, eller typ mental hälsa kan det ju också vara.
Det hon beskriver är många av de faktorer som skapar den här otrevliga omgivningen för barnen att lära sig i.
Detta är inte någonting nytt heller. Folkhälsomyndigheten rapporterar i sin studie Skolbarns hälsovanor i Sverige 2021/22 om minskad trivsel och ökad mobbning i skolan. Skolstressen har fortsatt att öka sedan 2009, likaså mobbningen. Utvecklingen har pågått under lång tid och med nuvarande oron angående nedskärningarna kan det bara bli värre.
Vad för problem nedskärningarna skapar är inte svårt att förstå. Mindre personal och resurser i skolorna begränsar hur många elever de kan hjälpa och hur bra hjälp eleverna kan få.
En lärare som behöver spendera sin tid mellan klasser att rätta prov och planera lektioner kan inte ha koll på vad som händer på skolgården (och faktum är att den nuvarande höga arbetsbördan gör att den tiden inte ens räcker till; lärare får ta helger, kvällar och andra ”lediga” tider för detta jobb).
Det leder till situationer då mobbning inte bemöts och stoppas. Därför behövs mer skolpersonal för att göra det säkert för barnen, men också mindre stressigt för lärarna.
Vi i Socialistiskt Alternativ (SAV) har lösningar som skulle hjälpa eleverna att känna sig mycket mer nöjda och trygga i skolan. För det första måste nedskärningarna stoppas. Skolor ska inte vara vinstdrivande och ingen personal ska sparkas för att spara pengar.
För det andra måste det finnas en kraftig ökning av lärar- och personaltäthet. Mer lärare betyder mindre stress och mer opartisk betygsättning. Mer personal som skolpedagoger och kuratorer, men även övrig skolpersonal som skolvärdar och andra tjänster, skulle hjälpa barn som är utsatta i skolan, behöver vägledning, eller bara behöver prata med någon.
För det tredje är det viktigt att ha nog med resurser för barn i behov av särskilt stöd och för mindre klasser. Eleverna behöver en lugn och uppmuntrande omgivning för att nå deras mål. Mindre klasser gör att mer uppmärksamhet kan ges till alla i klassen och att alla behov kan mötas.
Vi måste ta tag i dessa problem nu. Barnen förtjänar en bra skolgång utan stress och mobbning, för de är vår framtid.
Låt oss fortsätta kampen och skapa den bästa framtiden vi kan tillsammans.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.