– Vi vill inte att de stänger biblioteket. Inte heller att de flyttar det någon annanstans, säger Gladys Orono och Kristina Flygare.
– Jag kommer ihåg 1978 när jag kom till Hammarkullen, vi hade bank, post, vårdcentral, barnavårdcentral, apotek, ett levande torg. Idag har vi biblioteket och pizzeria. Vi har inget kvar, allt stängs, biblioteket är viktigt för de äldre och de som inte kan åka långt, berättar Gladys Orono.
– Politikerna borde vara här, inte bara sitta bakom sina skrivbord. De är så avskärmade från befolkningen, säger Kristina Flygare.
– Det är inte alla som har råd att köpa böcker. Det är viktigt för att kunna ge kultur åt folket, säger de båda.
– Biblioteket är värdefullt, kanske framförallt för barnen. För barnen är det en fast punkt, en säker plats för dem. Biblioteket är trygghet, lugn och ro. Det är så mycket barn som dagligen kommer hit, avslutar Kristina Flygare.
– Jag tycker det är viktigt att stå upp för biblioteket, det är viktigt att visa att det är oacceptabelt att ta bort biblioteket från Hammarkullen, säger Elias Nordin.
– Risken är att alla unga istället samlas ute. Biblioteket är mer än böcker – det är en samlingsplats. Många barn och äldre besöker dagligen verksamheten.
– Tyvärr präglas politikerna av ett kortsiktigt tänkande. Vi kommer inte att se de direkta effekter av nedskärningarna idag, men det kommer att kosta mer i längden, konstaterade Elias Nordin.
Intervjuer:
Kristofer Lundberg