av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv
Efter lärarnas jättedemonstration i Stockholm sprider sig kampen. Arvika och Gävle har redan demonstrerat. Göteborg och Umeå går ut den här veckan. Salem och Örebro nästa vecka. Stockholms Stadshus har hittat 102 nya miljoner kronor till skolan. Kampen lönar sig, inspirerar och kommer att fortsätta.
–Demonstrationen den 6 maj var en stor framgång, säger Marcus Carlstedt, huvudskyddsombud för Sveriges Lärare, och fortsätter:
– Vi räknade till 2 500 deltagare. När fronten kom till Mynttorget hade de sista inte lämnat stadshuset ännu. Vi visade att vi kan och alla kände att de fick kraft. De som hade tvekat fick nu se att det går. Det var viktigt att talen var samstämmiga och komplementerande. Att vi gick samman med de andra fackföreningarna i skolan.
– Utan vår demonstration och våra krav hade det inte blivit några extra pengar. Det är en viktig erfarenhet. Samtidigt är de 100 miljoner kronorna alldeles otillräckligt och gymnasieskolorna får inget extra tillskott alls, säger Marcus.
Nedskärningar som väntar är exempelvis på Hökarängsskolan, som har ett underskott på nio miljoner kronor och som kan tvingas göra av med sex lärartjänster och sex fritidspersonal samt dra ner både på skolbiblioteket och svenska som andraspråk, enligt tidningen Mitt i.
– Ännu har inga av neddragningarna av personal dragits tillbaka och ännu har inte löneförhandlingarna startat, det sker först till höstterminen. Vi har sifferlösa avtal och vi brukar hamna nära märket, men i de kommuner som redan är klara har nivåerna varit betydligt lägre. För oss i Stockholm är märket ett golv, fortsätter Marcus.
Jag frågar Marcus vad som har hänt efter demonstrationen. Fackföreningarna begärde att få träffa skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S), och då lämnades namninsamlingen på 11 480 underskrifter över. Därefter kom beskedet om det extra tillskottet. Av de 102 miljoner kronorna går 77 miljoner kronor till de kommunala grundskolorna och 25 miljoner kronor till friskolorna. Liberalerna och Moderaterna har velat träffa lärarfacket.
Utan vår demonstration och våra krav hade det inte blivit några extra pengar. Det är en viktig erfarenhet. Samtidigt är de 100 miljoner kronorna alldeles otillräckligt och gymnasieskolorna får inget extra tillskott alls.
Det finns all anledning att fortsätta kampen. Att extra pengar hittades visar att det aldrig stämmer när politiker säger att det inte finns pengar. Situationen kan bli värre eftersom det kommer både löneökningar och ökade hyreskostnader. Vissa skolor har kunnat ta av ett tidigare låst överskott, men nu är de pengarna slut. SKR spår att kommunerna får ett minusresultat på 28 miljarder kronor nästa år.
I Göteborg har 59 grundskolor ett underskott och förvaltningens egen prognos pekar på att det kan bli motsvarande 500 färre tjänster till hösten, enligt facktidningen Vi Lärare. Framför allt minskas det på fritidsledare och elevassistenter. Förvaltningen menar att orsaken är statsbidrag som inte längre betalas ut, som den tillfälliga covidpengen.
Oavsett orsak är det en skandal att ett rödgrönt styre är berett att släppa fram sådana nedskärningar. I högerstyrda Salems kommun handlar protesterna bland annat om att kulturskolan får ett nästan halverat bidrag, från 5,5 miljoner kronor till 3 miljoner kronor. Kulturrådet har halverat bidragen till kulturskolorna i landet.
Skolminister Lotta Edholm upprörs över de fallande resultaten i läskunnighet och påstår att den blåbruna regeringen gör den största satsningen på skolan någonsin. Tvärtom, visar Socialdemokraterna i Aftonbladet. Det är historiskt lite och den lilla satsningen blir ett minus om hänsyn tas till inflation och kostnadsökningar.
Men lika allvarligt är det att S, V och MP administrerar nedskärningarna. Precis som lärarna demonstrerar kan politikerna strejka för att tvinga fram mer pengar från staten. Och kampen måste fortsätta. Lärarnas avtal går ut i mars 2024 och då kan det hetta till igen. Även föräldrar och elever behöver börja organisera sig för ett uppror.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.