Victoria Olin jobbar på Utförarenheten i Västra Göteborg. Hon arbetar med svårt utsatta familjer och ser konsekvekvenserna av de mindre resurserna på flera sätt:
– Jag har jobbat i åtta år och nu kommer jag in i ett mycket senare skede när det har gått för långt för familjerna.
– Västra Göteborgs slogan är ”Stolta medarbetare, stolta invånare, gemensamt ansvar”, vilket är oerhört provocerande. Det är så det liknar ingenting.
– Men vi drabbas inte lika hårt som myndighetsutförarna. Socialsekreterarna vill så mycket, men så möter de den här kompakta verkligheten. En familj har haft tolv socialsekreterare på åtta år. Det är inte klokt. Vi har fått en hel del unga socialsekreterare hit och vi ser hur de snabbt blir tröttare och tröttare.
Politikerna vill att Utförarenheten ska jobba brett och förebyggande, men enligt ett ”förslag till anpassning” som ska behandlas, är det just de förebyggande åtgärderna som får stryka på foten.
De stramare resurserna medför bland annat en risk för att enheten inte kommer att ha möjlighet att utföra alla biståndsinsatser, minskat stöd i öppen form för småbarnsföräldrar, kontaktpersonen till BVC försvinner, föräldrautbildningen tas bort, utbildningen för föräldrar till barn med diagnoser likaså, samt att den öppna sociala insatsen för barn och unga med allvarlig skolfrånvaro försvinner.
På skolorna föreslås minskad kuratorsresurs med konsekvensen att elevhälsoarbetet kommer att sakna socionom.
Stefan Berg