av Per Olsson // Artikel i Offensiv
Nu har både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet presenterat sina alternativ till de blåbrunas katastrofala vårbudget. Båda alternativen, och särskilt S, utmärks dock av att de föreslagna satsningarna är långt ifrån vad som behövs för att rädda välfärd, jobb och hushållens ekonomiska standard. Dessutom lyser åtgärder som omfördelar resurser från superrika och storbolag till vanliga människor, klimat och välfärd med sin frånvaro.
”Barnen ska inte betala krisen”, säger Socialdemokraterna. Men de föreslår endast en tillfällig höjning av barnbidraget med 200 kronor under de tre sommarmånaderna samt att studiebidragen till gymnasieelever höjs med 200 kronor och även utbetalas i juli och augusti.
S-föreslagen är ingen höjning, eftersom barnbidragets reala värde har minskat med omkring 200 kronor sedan den senaste höjningen (mars 2018). Enligt Swedbanks beräkningar täcker barnbidraget nu bara 28 procent av de nödvändiga utgifterna för en tioåring, jämfört med 40 procent 2018.
Vänsterpartiet föreslår en höjning av barnbidraget till 400 kronor som en del i ett tillfälligt krisbarnbidrag som även inkluderar en höjning av flerbarnstillägget i barnbidraget samt ett ensamståendetillägg om 500 kronor i månaden per barn. Partiet säger inget om ett höjt studiebidrag ska omfattas av det tillfälliga krisbarnbidraget, som ska betalas med att RUT-bidraget tillfälligt pausas från och med nu och fram till årets slut.
LO:s krav på en permanent höjning av barnbidraget med 450 kronor ligger betydligt mer i linje med vad som behövs än V:s förslag.
V föreslår också ett statligt räddningspaket till vården i form av 8 miljarder kronor till regionerna i år. Det räcker dock inte, eftersom vården och regionernas underskott växer snabbt.
”Ett budgeterat underskott på en halv miljard försämras enligt en prognos med drygt hundra miljoner kronor redan efter årets tre första månader”, skriver Sundsvalls Tidning den 26 april om läget i Region Västernorrland.
I Region Skåne förutses sjukhusen gå mot ett underskott på 2,9 miljarder kronor i år, en fördubbling jämfört med 2022. Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg är på väg mot ett underskott på 1,4 miljarder kronor vid årets slut.
V:s ledning underordnar sig kapitalistiska budgetregler.
Välfärden behöver ett årligt tillskott på 50 miljarder kronor för att svara upp mot de behov som finns, förbättra kvalitet, bemanning och arbetsmiljö. Skolan ensamt behöver ett tillskott på minst 12 miljarder kronor i år, men varken S eller V föreslår extra anslag till skolan.
Trots matprischocken vågar dagens V-ledning inte ens aktualisera partiets gamla krav: Bort med moms på maten. Istället manar man den svenska regeringen att göra som i Frankrike och ”få till stånd en skriftlig överenskommelse med matjättarna om att de aktivt ska hålla tillbaka priserna”.
Som om det skulle stoppa prisökningarna. I Frankrike fortsätter matpriserna att öka i årstakt på 14 procent, trots överenskommelsen.
Vänsterpartiets ledning underordnar sig kapitalistiska budgetregler. ”Vänstern bedriver en klassisk sossepolitik”, skriver en uppenbarligen mycket nöjd Jonas Sjöstedt, den förre V-ledaren, i Arbetet den 8 maj. Men det är inte en socialdemokrati 2.0 som behövs, utan en kämpande socialistisk vänster som vågar utmana kapitalismen.
Därför säger Socialistiskt Alternativ och Offensiv:
• Rusta välfärden, inte militären. Nej till svenskt Natomedlemskap.
• Höj statsbidragen till regioner och kommuner med 50 miljarder kronor. För 200 000 nya välfärdsjobb. Återta privatiserad verksamhet.
• Välfärd och kollektivtrafik ska drivas i offentlig regi utan vinstsyfte och styras demokratiskt.
• Behoven ska styra. Låt superrika, storföretag och banker betala för en nödvändig upprustning av välfärden, högre lön samt bättre villkor för de anställda.
• Förstatliga bankerna, livsmedelsjättarna och andra storbolag – för en demokratisk planerad ekonomi utifrån behov och i samklang med naturen.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.