av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv
Sveriges brandmän protesterar nu högt efter att de har fått veta att ett nytt EU-direktiv ska införas i Sverige. Även personliga assistenter har gått ut i strid mot EU-direktivet, som kommer att leda till en stor förändring av dessa arbetsgruppers arbetstider. Många kommer då att försvinna från yrket.
Den 11 april demonstrerade flera hundra brandmän och andra anställda inom räddningstjänsten, mot EU:s arbetstidsdirektiv som ska införas av Sveriges kommuner och regioner (SKR) från den första oktober i år. De tågade från Södermalmstorg till Mynttorget med kravet att räddningstjänsten ska få ett undantag från regeln.
Det finns också ett upprop som riktar sig till Sveriges 5 000 heltidsbrandmän, som har skrivits under av nästan 3 000 personer. De som står bakom det menar att de nya reglerna kommer att leda till kraftiga försämringar av arbetsvillkoren och att det därför finns risk för massuppsägningar.
Och den 17 april anordnade personliga assistenter också en demonstration i Stockholm med slutpunkt LO-borgen för att lämna över 24 000 namnunderskrifter mot den föreslagna förändringen.
I EU:s arbetstidsdirektiv står det att arbete och dygnsvila ska förläggas alternerande under varje 24-timmarsperiod. Det är exakt samma sak som står i Sveriges arbetstidslag, men den svenska lagen är dispositiv och kan förhandlas bort genom kollektivavtal. Det är såklart inte meningen att villkoren ska försämras genom kollektivavtal, utan att arbetare ska ha något att säga till om vad gäller deras arbetstider.
Det är exakt det som brandmännen har gjort i många år. Många inom yrket väljer att arbeta 24-timmarspass; då behöver de bara jobba 7 dygnspass per månad för att komma upp i heltid. Det innebär att de har många lediga dagar för att exempelvis spendera med familjen, och många söker sig till yrket just på grund av schemat. Många menar också att de får bättre återhämtning med det nuvarande schemat.
De skulle då behöva jobba minst dubbelt så många arbetspass per månad, och skulle få betydligt sämre möjlighet till återhämtning.
Om EU-direktivet införs kommer brandmännens och de personliga assistenternas – och andra arbetsgruppers – nuvarande scheman att förbjudas. Deras arbetstider skulle förändras drastiskt, och enligt dem själva blir det en rejäl försämring. De skulle istället behöva jobba 12-timmarspass, varav flera på raken.
De skulle då behöva jobba minst dubbelt så många arbetspass per månad, och skulle få betydligt sämre möjlighet till återhämtning. En del bor i andra städer och skulle få en ohållbar restid om de behövde jobba så.
Det här kommer innebära att många av dessa arbetare kommer att sluta, vilket kommer att leda till en stor kris inom välfärden och räddningstjänsten. Även vissa grupper inom omsorgen blir påverkade, där det kan finnas dygnspass med sovande jour. Det kommer också att bli problematiskt att lösa med de nya reglerna, och även där är det nu många som protesterar.
Ett av problemen är att EU-direktivet är totalt fyrkantigt, medan varken människor eller verksamheter alltid passar in i en enda modell. I de fall där det finns undantag från arbetstidslagen handlar det om att arbetarna väljer det, då det är det bästa alternativet för dem under rådande omständigheter (kapitalism). Det enda bättre alternativet hade varit en rejäl arbetstidsförkortning med bibehållen eller ökad lön.
Det här innebär dessutom att EU än en gång försöker lägga sig i och ställa sig över svenska kollektivavtal – något som bara kan leda till försämringar. Kollektivavtalen är ett av våra verktyg för att kunna delta i de beslut som rör vår arbetssituation. Den makten får vi aldrig lämna ifrån oss, särskilt inte till högern där EU-topparna ingår.
Detsamma gäller EU:s försök att införa minimilöner, vilket skulle ta makten ifrån fackföreningarna och leda till kraftigt försämrade löner.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.