EU-parlamentet röstade för fortsatta förhandlingar av det av gräsrötterna kritiserade frihandelsavtalet mellan USA och EU, Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), i juli. Det är inte särskilt förvånande eftersom avtalet omfamnas av kapitalet och dess representanter, vilka EU är en institution för.
Den mest omdebatterade frågan kring frihandelsavtalet TTIP har varit turerna kring Investor-State Dispute Settlement (ISDS), ett slags investeringsskydd. Det skulle innebära att utländska företag via särskilda skiljedomstolar kan stämma stater om beslut fattas som inskränker företagens ”rätt till handel” – alltså deras ”rättighet” att göra så mycket som möjligt i vinst på bekostnad av levnadsvillkor, hälsa, miljö och trygghet.
Nu hävdar EU-parlamentet att man har enats om en kompromiss: Ett investeringsskydd ska fortfarande finnas, men ISDS ska bytas ut mot ett nytt system.
Hur det ”nya systemet” ska utformas är inte helt och hållet utkristalliserat ännu.
EU-kommissionen ska lägga fram det reviderade förslaget under hösten som enligt dem kommer att säkra att utländska investerare inte får fler rättigheter än inhemska, möjliggöra att beslut går att överklaga samt att systemet för att tvister ska lösas mellan stat och investerare ska göras om. Men troligen kommer deras ”reviderade förslag” inte skilja sig särskilt mycket från nuvarande ”tvisteslösningsmekanism”.
Det anser även Europafackets generalsekreterare Bernadette Ségol, som ställer sig fortsatt kritisk till EU-parlamentets stöd till TTIP:
– Det inger storföretagen förhoppningar om speciella lagliga privilegier. Storföretagen, och endast storföretagen, får möjlighet att utmana beslut de inte gillar. Ingen ska låta sig luras av parlamentets idé om att ersätta ett ISDS med ett annat, säger hon till Arbetsvärlden den 10 augusti.
Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström anser att förhandlingarna ”lägger grunden för en stark och framåtblickande politisk plattform” – så klart säger hon inte för vem eller vilka, eftersom syftet med frihandelsavtalet är att lägga än mer makt i storföretagens händer och kommer enbart att gynna makteliten, storföretagen och kapitalisterna.
Avtalet har dessutom förhandlats fram av hundratals olika så kallade ”rådgivare” från storföretagen tillsammans med representanter från olika stater.
Nästa förhandlingsrunda mellan EU och USA kommer att äga rum under det tredje kvartalet i år. En kraftfull mobilisering till omfattande protestdagar från fackens gräsrötter, tillsammans med andra, skulle kunna skaka etablissemanget, särskilt om det sker i kombination med strejker och andra åtgärder.
I förlängningen krävs det dock en kamp för ett helt annat samhällssystem – ett socialistiskt samhälle, där människors och naturens behov sätts i första rummet, snarare än profitjakt.
I en tid då klassklyftorna ökar, orättvisor cementeras och etablissemangets attacker mot alla skikt av arbetarklassen och naturen både blir fler och grövre har socialismen blivit en än mer skriande nödvändighet.
Kamprörelser mot högerpolitikens nedskärningar, privatiseringar och attacker mot arbetares villkor och rättigheter behöver byggas omgående samt kopplas samman med varandra för att få ett slut på den förtryckande världs(o)ordningen. ■