av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv
Enligt uppgifter till LO-tidningen Arbetet är den centrala frågan i LAS-förhandlingen just nu ett förslag om att arbetsgivare ska få betala mindre vid uppsägningar som leder till en tvist. Förslaget grundar sig i januariavtalets totala attack mot arbetsrätten och LAS (lagen om anställningsskydd).
Attacken på LAS handlar inte om att luckra upp lagen, utan att helt och hållet sälja ut anställdas trygghet för politisk makt. Alla förslag som har lagts till förhandlingen mellan facken och näringslivet handlar om att göra det lättare och lättare att säga upp anställda, utan anledning och nu även utan skadestånd.
Enligt tidningen Arbetet samlade regeringens LAS-utredare Gudmund Toijer fack och arbetsgivare under den gångna onsdagen för att diskutera det senaste förslaget. Förslaget handlar om att arbetsgivare ska slippa undan skadestånd vid uppsägningar av personliga skäl. Sådana uppsägningar kan facken vanligtvis tvista om och arbetsgivaren kan vid en eventuell dom bli skyldig att betala skadestånd.
Dessutom måste arbetsgivaren betala ut lön, till den som har sparkats, under tvisten eftersom anställningen ska kvarstå till dess att frågan är löst. Förslaget vill också minska på detta genom att tidsbegränsa den fortsatta anställningen.
Enligt januariavtalet ska arbetsgivare komma billigare undan för uppsägningar. Därför kom nu förslaget om hur detta skulle kunna gå till. Till detta hör resten av januariavtalets LAS-paket: det ska bli svårare att få fast anställning genom turordningsreglerna, det ska bli lättare att avskeda arbetare genom att plocka bort ”saklig grund”-regeln och nu ska det även bli billigare för arbetsgivarna.
Tidningen Arbetet skriver att det kommer att bli svårare att ogiltigförklara uppsägningar. Det är en rädsla som det med det nya förslaget absolut finns fog för. Anställda som kommer med kritik eller på annat sätt blir obekväma för arbetsgivaren kommer det bli lättare att göra sig av med.
Hela förslaget om att skrota LAS är fatalt antifackligt. Vi som har ett jobb kan organisera oss genom ett fack för att ha en gemensam styrka mot arbetsgivaren. Det måste vi göra, eftersom det är arbetsgivaren som äger vår tid, vår lön, vår arbetsplats och samtidigt gör vinst på vårt arbete.
Vi har inget att sätta emot annat än vår kollektiva styrka i antal och det faktum att utan vårt arbete kan inte företagaren göra några vinster. Nu är frågan vilken styrka vi kommer att ha kvar om arbetsgivarna kan sparka oss utan anledning och utan att behöva ta en ekonomisk smäll?
Oavsett om det är de fackliga organisationerna som förhandlar bort våra rättigheter till Svenskt näringslivs glada miner, eller om det är januarimaffian som driver igenom förslagen genom att ändra lagen, förlorar vi så mycket mer än anställningstryggheten.
Protestera den 18 april – mot januariavtalets attacker på vanligt folk; skrotning av LAS, marknadshyror och den tillfälliga asyllagen. Och sprid den fackliga budkavlen – från IF Metallklubben på Volvo i Umeå – till försvar av LAS.
I Göteborg, Stockholm, Uppsala och Malmö är det klart att det blir protester – fler orter tillkommer.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.