Hur känns det?
– Bra, jag är tacksam för allt stöd och det blir ingen uteslutning. Men Kommunals utlåtande är dåligt och ser mest ut som en varning för kamp mot högerregeringen.
– Jag är särskilt överraskad över beskyllningen att jag skulle ha deltagit i Septemberalliansen ”i förbundets namn”. Det är en anklagelse jag aldrig har hört förut, och helt enkelt inte sant. Jag har varit jättetydlig om att vår sektion gett klartecken för mobilisering, men inte kunnat vara med i nätverket på grund av inställningen från Kommunals byråkrater.
Vad gör du i facket just nu?
– Jag fortsätter som ungdomsansvarig i sektionen och har också blivit invald som ordinarie till representantskapet för Kommunal Stockholms län. Jag är också aktiv i förhandlingsteamet i Hässelby-Vällingby.
Vad är de viktigaste frågorna?
– En är att organisera fler vikarier och ta strid för deras frågor, som högre lön och rätt till fasta jobb och heltid. 14 vikarier som jag nyss talat med vill gå med i facket, ingen hade frågat dem innan. En annan är att få fler att engagera sig i facket, bli arbetsplatsombud och gå kurser för att utbilda sig.
Och hur tycker du att facket ska kämpa mot högerpolitiken?
– En viktig fråga är att ta itu med privatiseringsextremismen i Stockholm. I Hässelby-Vällingby är våra tre största arbetsplatser listade för privatisering, Råcksta sjukhem i år och Skolörtens äldreboende och Hässelbygårdens servicehus senare. Nu måste vi ta reda på vad medlemmarna där tycker om det. Gör vi inte något kan Kommunalarbetarförbundet snart döpas om till Privatarbetarförbundet.
– Hela fackföreningsrörelsen måste kämpa för sin överlevnad. Det är oerhört tragiskt att byråkraterna i Kommunal försöker stämpla dem som driver på för massprotester mot högerregeringen. Men mitt i allt detta fick vår sektion i höstas avdelningsstyrelsens stöd för en motion till LO-kongressen om att anordna en nationell protestdag mot högerpolitiken, så kampen fortsätter.
Arne Johansson