av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv
Samtidigt som kriget i Ukraina pågår som värst har Hamnarbetarförbundet och Transportarbetareförbundet tagit initiativ till att stoppa ryska varor i svenska hamnar. I flera andra länder har fackföreningar gjort detsamma.
I exempelvis Storbritannien har hamnarbetare på flera håll vägrat att lossa ryska fartyg lastade med gas och olja, som i hamnen i Cheshire där hamnarbetare vägrade att lossa ett ryskt fartyg under flera dagar. Fartyget fick återvända tillbaka till Ryssland.
I Kent vägrade hamnarbetare att lossa ett fartyg lastat med gas. De engelska hamnarbetarna har sagt att man kommer att vägra lossa fartyg med rysk last oavsett under vilken flagg fartyget seglar. Fartyget i Cheshire seglade under tyskt flagg.
I USA har hamnfacket ILWU meddelat att dess 20,000 medlemmar kommer vägra att lossa rysk last.
I Australien och Nya Zeeland har transportfack uppvaktat sina regeringar med krav på att ryska fartyg ska portas. Både Storbritanniens och Kanadas regering har beslutat om att ryskflaggade fartyg ska portas från deras hamnar.
I Nederländerna, som tar emot fler ryska skepp än något annat europeiskt land har hamnfacket FNV Havens sagt att deras medlemmar inte kommer att befatta sig med rysk last.
I Danmark tog hamnarbetarna i Esbjerg spontant initiativ till en egen bojkott, som Havnearbejdernes Landsklub nu har ställt sig bakom nationellt.
Nu har alltså både Hamnarbetarförbundet och Transportarbetareförbundet vänt sig till regeringen med förfrågan om vad som ska gälla i förhållande till fartyg med ryska varor.
Hamnarbetarförbundet vill till exempel veta om de svenska reglerna om att man måste varsla om åtgärder minst 7 dagar innan de träder i kraft fortfarande ska gälla.
Offensiv fick en intervju med det regionala skyddsombudet för Transport avd 2 i Malmö, Roger Jönsson. Roger Jönsson är skyddsombud för Hamn i Syd- och Västsverige.
Har ni fått någon reaktion på brevet till regeringen?
– Nej, tyvärr inte ännu. Vi hoppas på snabbt svar på frågan om vad som ska gälla med varselreglerna vad gäller vägran att lossa fartyg med ryska varor. Vi vill slippa varselreglerna och kunna stoppa ryska varor för att visa sympati med Ukraina.
Vilken typ av varor gäller det?
– Både Malmö och Göteborg har oljehamnar, så det gäller framför allt olja och gas, men även en del spannmål som det skulle bli aktuellt att stoppa.
Det förekommer dagliga protester och även strejker mot Putin och kriget i Ukraina i Ryssland. Har ni några kontakter med ryska hamnarbetare?
– Nej, inte vad jag känner till, avslutar Roger Jönsson.
Nu måste all kraft mobiliseras mot kriget i Ukraina. Fackföreningarna måste mobiliseras sina medlemmar mot kriget, mot Putin, mot Nato och den pågående militära upprustningen både i EU och i Sverige.
En stark gränsöverskridande antikrigsrörelse måste byggas. De ryska soldaterna måste återvända till sina kaserner, nej till Natos imperialism och militarism.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.