Fem år som fånge i Guantanamo

2008-01-30 12:53:03




BOK
Titel: Fem år av mitt liv.
Författare: Murat Kurnaz.
Förlag: Ordfront, 2008.
Boken handlar om 19-årige Murat Kurnaz, en tysk medborgare som misstänks för att ha samröre med al-Qaida och grips i Pakistan på väg hem till Tyskland. Strax efter hans gripande tar amerikanska soldater honom till Guantanamo, där han utan rättegång kommer att torteras och förhöras i fem års tid.

Boken visar inte bara hur lätt det det gick fel i samband med gripandet av Murnaz (eftersom han var oskyldig), men också att systemet kring Guantanamo är uppbyggt för att det ska kunna gå hur fel som helst, utan att någon kan ställas till svars.
Mediauppbådet kring uppbyggandet av Camp x-ray på Guantanamo gick mest ut på att visa upp tillfångatagna terrorister och därmed berättiga syftet med att ha kvar fångar där.
Den unge Murnaz framträder i början av boken som en nyfrälst muslim. Han ska åka till Pakistan för att gå på Koranskola och lära sig mer om sitt nya liv som rättrogen, men på väg hem blir han tillfångatagen i en vägspärr.

Fängslas i en vägspärr

Han tror först att det handlar om ett missförstånd, men när han skickas iväg till Afghanistan förstår han att amerikanerna har honom där som terroristmisstänkt.
Tidpunkten är strax efter 11 september-attentaten år 2001, och han befinner sig på en militärbas för stridande soldater. Där får han genomlida tortyr och se många misstänkta dö under förhör. Fast detta visar sig vara ingenting mot vad han och de resterande fångarna kom att få genomlida när de skickades iväg till Guantanamo.
Kurnaz berättar med hjälp av den tyske journalisten Helmut Kuhn om hur det var på Guantanamo och avslöjar lögnerna omkring anstalterna. När man läser berättelsen om vad han har gått igenom kan man inte annat än förundras över hur en människa kan komma därifrån utan att ha förlorat förståndet.
För fångarna var islam det enda som amerikanerna inte kunde ta ifrån dem. Därför blev det så fel när soldaterna skändade Koranen genom att trampa på den. Efter en stor hungerstrejk upptäckte fångarna att amerikanerna inte ville att de skulle dö och förhandlingarna startade. Men förbättringarna blev inte tillräckligt många.
Den systematiska förnedringen var inte bara tortyr för fångarna, utan också för många soldater som var i tjänst. Kurnaz berättar att man kunde veta om en soldat var ny genom att notera att deras händer skakade när de serverade mat till fångarna.
Många kom in i rutinerna fort, men somliga var annorlunda. ”De förklarade att de inte kunde prata med oss, de var också övervakade”, berättar Kurnaz, när han föreläser om sin bok på ABF-huset i Stockholm.

Läsvärd skildring

Idag kämpar Kurnaz för att Guantanamo ska stängas med hjälp av Amnesty International, som lyckades få honom och några andra fångar frisläppta efter att det bevisats att de var oskyldiga. I Murnaz fall hade man vetat det i fyra år.
Somliga böcker är värda att läsas på grund av sin politiska budskap, andra på grund av den inblick man ibland behöver för att förstå på vilket sätt man kämpar som bäst. Den här boken är inte politisk, men att få läsa sanningen är en bra början.
Lucia Collazos

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!