av Lars Bjersing // Artikel i Offensiv
Det blåser återigen kampvindar i grannlandet Finland. På en av världens största pappersföretag UPM strejkar nu arbetarna och deras fackförbund för att få skriva kollektivavtal.
Det var under förra året som skogsindustrin bestämde sig för att inte längre godta kollektivavtal för hela branschen, utan bara ha specifika avtal för varje företag. På många av företagen har det även blivit, så men på UPM vägrar företaget att skriva något nytt avtal för hela företaget utan vill dela upp avtalet i fem olika! Under tiden utan avtal vill de heller inte följa det tidigare avtalet, vilket har lett till strejk från det finska pappersindustriarbetarförbundet Paperiliitto.
Efter att UPM har lämnat in yrkande om att olagligförklara strejken men fått avslag inleddes den 1 januari strejken till vilken tusentals arbetare har anslutit sig. Strejken var tänkt att vara fram till den 15 januari, men då företaget inte har satt sig ned och lyssnat på arbetarna förlängdes strejken till den 5 februari.
Solidaritetshälsningar har strömmat in från stora delar av världen och även från Svenska Pappersindustriarbetareförbundet (Pappers) har ord som sympatiåtgärder dykt upp. Pontus Georgsson, förbundsordförande för Pappers, sa till Ekot den 4 januari att ”Vi är beredda att ta till sympatiåtgärder om vårat finska systerförbund begär det” och att ”viktigt att vi ställer upp för varandra”. Detta är något som medlemmar i Pappers borde lyfta inom sitt fack.
Det är nog få som har glömt hur kraftfull den finska poststrejken 2019 var, som till slut fällde regeringen.
När Sverige går mot färre (eller inga) strejkdagar visar våra grannländer att en inte ska vara rädd för att kämpa för sina rättigheter. Första avtalet någonsin för Foodora kom till Norge efter strejk och de modiga sjuksköterskorna i Danmark strejkade trots att det klassades som olagligt.
Att kuva den mest stridbara delen av den finska fackföreningsrörelse – Paperiliittoo – är viktigt för storkapitalet. UPM är Europas största skogs- och pappersföretag och om de lyckas krossa stridsviljan där är fältet sedan friare inom andra sektorer. Att det är just en offensiv mot stridbara fack märks även i att UPM erbjuder extra ersättning till strejkbrytare – 300 euro extra i lön per person för varje dag som strejkbrytarna jobbar under konflikten.
Även svenska kapitalister bidrar till trycket mot Paperiliittoo; Sveriges tidskrifter oroas över strejken då runt hälften av deras tidningspapper kommer från UPM. UPM försökte skicka ut extra leveranser inför strejken, men då det redan under hösten 2021 rådde pappersbrist i Europa kan det komma att bli konsekvenser för tidningsbranschen i Sverige. Kerstin Neld, vd för Sveriges tidskrifter, varnar för tunnare tidningar vid en förlängd konflikt.
Jag vill skänka allt mitt stöd åt de finska pappersarbetarna och uppmana svenska fackförbund och Pappers medlemmar att genast agera för verkliga sympatiåtgärder.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.